Misterele subconștientului și iluminării: 15 recomandări impresionante de la neurologul Estanislao Bachrach

Sistemul nostru nervos este conceput în așa fel, încât inventarea a ceva nou stimulează centrele de plăcere. Și nu contează ce gene aţi moștenit – oricine poate crea.

Estanislao Bachrach – doctor în științe, biolog molecular, neuropsiholog spune că există modalități cu ajutorul cărora putem obține mai multă cunoaștere, înțelegere. Vă invităm să citiți câteva citate din bestseller-ul său “The Agile Mind”

1. Când cunoaștem prea bine un subiect, când avem o experiență vastă şi înțelegem cum stau lucrurile într-o anumită disciplină – apare încrederea. Și asta e bine.

Dar, în multe cazuri, cunoștințele limitează mintea, ne împiedică să vedem în interior și să căutăm diferite posibilități sau răspunsuri la una şi aceeași întrebare. În general, experiența ajută la rezolvarea problemelor ca și în trecut, iar o privire din exterior, dintr-un alt domeniu, punctul de vedere al unui neprofesionist ne permite să găsim noi soluții la problemă.

2. Putem restabili capacitatea de creativitate, dacă ne simțim din nou copii. Pablo Picasso spunea: “Fiecare copil este un artist. Cel mai dificil este să rămâi artist, ieșind din copilărie.

3. Încercarea de a deveni remarcabil și creativ, fără a-ţi schimba modul de viață – este o muncă goală.

4. Inventați și scrieți 100 de opțiuni pentru aplicarea cărămizilor. Veți vedea că primele 10-20 vor fi standard, cunoscute (să faci un zid, să-l înalți, să construiești un grătar, etc.).

Următoarele 30-50 de idei vor fi mai originale. Pe măsură ce ne apropiem de sută, creierul va începe să facă eforturi suplimentare, să producă alternative mai creative, non-standard. Pentru ca acest proces să fie mai eficient, este necesar să reduceţi criticul interior și să începeţi înregistrarea tuturor ideilor, inclusiv cele evidente și proaste.

Prima treime, cel mai probabil, va include în sine ideile vechi, identice, în cea de-a doua treime vor apărea idei mai interesante, iar în ultima – probabil veţi descoperi ideile care cu siguranță merită atenție, invențiile neașteptate şi dificile.

Dacă nu aveam scopul să producem atât de multe idei, ultimele treizeci nu ar fi văzut lumina.

5. Dacă te-ai blocat asupra unei probleme deosebit de dificile, profesorul John Kunios ne sfătuiește să setăm alarma cu câteva minute mai devreme decât de obicei, pentru a ne gândi la soluție, fiind încă în pat. Exact în această perioadă de timp, ne vin în minte cele mai bune idei. Și nu uita să le scrii mai târziu.

6. Imaginează-ţi că eşti într-o țară îndepărtată. Scrie o poveste scurtă despre acest loc. Umple-o cu emoții. Cum ai face față acolo unei sarcini creative? Apoi, recitește cele scrise în căutarea asociațiilor și sfaturilor pentru rezolvarea problemei tale. Imaginează-ţi că trăiești într-o altă epocă istorică. Notează cum ai putea rezolva problema creativă acolo. Recitește în căutarea asociațiilor.

7. Notează în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, ce te-a surprins și cum ai surprins tu pe cineva. Apoi recitește aceste notițe.  Vei observa un anumit tipar, marchează subiectele care te interesează cel mai mult. Poate chiar vei găsi o ramură pe care vei dori s-o explorezi mai profund.

8. Cel mai bun mod de a produce idei interesante este să te relaxezi.

9. Formulând o problemă complexă într-o frază din șase cuvinte, îţi stimulezi imaginația.

10. Încearcă să te îmbraci, să-ţi speli părul şi dinții cu ochii închiși. În timpul cinei, încearcă să comunici cu interlocutorul numai cu ochii, fără cuvinte. Ascultă muzică, mirosind florile.

11. În orice zi a săptămânii alege o culoare la întâmplare. Pe parcursul zilei, caută această culoare în tot ce întâlneşti. Oferă-ţi 5 minute și scrie o listă cu tot ce poate fi îmbunătățit în locul în care te afli.

12. A gândi creativ înseamnă a gândi productiv. Astfel, printr-o abordare creativă, nu ne aruncăm asupra problemei, înarmați cu experiența din trecut.

Scopul este de a inventa cât mai multe răspunsuri, inclusiv cele non-șablon. Gândirea reproductivă este lipsită de flexibilitate, de aceea devine cauza eșecului: soluțiile găsite cu ajutorul ei, repetă ​​cu exactitate experiența noastră anterioară.

13. Încercă să faci astfel încât în fiecare zi să te surprindă ceva nou. Poate fi ceva ce ai văzut, citit sau auzit. De exemplu, privește altfel mașinile parcate, încearcă un nou fel de mâncare, ascultă cu adevărat un coleg, auzi-l cu adevărat.

14. Cu cât scriem mai mult, cu atât gândim mai repede și gândirea devine mai plastică.

15. Unul dintre cele mai impresionante și plăcute moduri de a-ţi dezvolta viziunea asupra lumii din alte perspective – este de a călători, de a pleca din locurile în care petrecem cea mai mare parte a timpului. Când fizic suntem aproape de rădăcina problemei, gândirea noastră este limitată automat la o serie de asociații posibile. Acest lucru poate fi util pentru concentrare, dar împiedică imaginația.

Sursa