Femeia trebuie să trăiască în cuplu. Aşa le spunea străbunica fiicelor sale…

Femeia trebuie să trăiască în cuplu. Aşa le spunea străbunica fiicelor sale, care la rândul lor au transmis același sfat generațiilor următoare. Dacă o femeie nu este căsătorită, reputația ei poate suferi. Neapărat se va întâmpla ceva teribil – vor apărea admiratorii şi flirtul. Flirtul este inacceptabil. Și admiratorii sunt teribili. De aceea, trebuie să te căsătorești, să ai grijă de soț și să trăiești cu el toată viața. Dacă se întâmplă ceva rău, trebuie să aștepți trei ani și să te căsătorești din nou.

Mătușa mea, rămânând văduvă, a plâns trei ani și s-a căsătorit, urmând sfatul celor din familie. A cunoscut un profesor și au făcut nunta – cum fără nuntă? În rochie albă, cu un buchet superb de crini şi bucle blonde.

Toate femeile din familia noastră sunt înalte, suple şi blonde. Cu ochi albaștri. Alături de ele era profesorul cu părul gri. Am fost invitată şi eu la această sărbătoare. S-a adunat întreaga familie.

În aceaşi încăpere mai erau două doamne, care stăteau într-o parte și bârfeau mireasa. Probabil erau angajatele acestei cafenele – nu știu. Dar am auzit tot ce vorbeau. Una îi spunea celeilalte cu venin în voce, că ce prostie să faci o nuntă. Și să te îmbraci aşa. Și, în general, mireasa are peste patruzeci de ani. La această vârstă, e penibil să faci nuntă şi să porți rochie albă. Şi mireasa arată rău.

Cu plăcere am intervenit în discuția lor şi le-am spus că mătușa mea are șaizeci şi opt de ani. Şi da, probabil arată rău. De obicei, arată mai bine. Blugii și puloverul – i se potrivesc mai bine. Iar rochia, într-adevăr, puțin o îmbătrânește.

Femeile s-au supărat și au plecat, încercând să nu se uite în oglinda din holul cafenelei. Deși, poate era bine să se privească şi să se gândească: cine arată rău la această nuntă străină…

Autor: Anna Kiryanova

Sursa