Scrisoarea lui Stephen Fry pentru o fată care era în depresie. Superb!

kinopoisk.ru

În 2006, Crystal Nunn – o fată care era într-o depresie profundă, i-a scris o scrisoare idolului ei: “Nu știam la cine să mă adresez, însă trebuia să vorbesc cu cineva, să-mi ușurez durerea. Și i-am scris lui Stephen Fry, pentru că el este eroul meu și pentru că însuși a trecut prin ceva similar. Și el mi-a răspuns! Îl voi iubi mereu pentru asta”

Iată ce răspuns a primit Crystal:

“Dragă Crystal, îmi pare rău că în acest moment viața nu este o bucurie pentru tine. Cine știe de ce, dar uneori ea poate fi foarte dură; Nu sunt sigur dacă pot să-ţi dau sfaturi care să-ţi aducă înapoi gustul și mirosul vieţii.

Desigur, acest lucru se face cu cele mai bune intenții, dar uneori te irită extrem de mult amintirea despre cum te iubesc alții, în timp ce tu nu te iubești atât de mult. Am descoperit că este de ajutor să ne gândim la starea de spirit și la sentimentele noastre despre lume, ca fiind asemănătoare cu vremea:

Iată câteva lucruri evidente despre vreme:

Este reală. Nu o poți schimba doar dorind să se schimbe. Dacă e înnourată sau ploioasă, este cu adevărat înnourată şi ploioasă și nu poți face nimic cu asta. Ar putea fi întuneric și ploios timp de două săptămâni la rând.

DAR…

Într-o zi va ieşi soarele. Nu este în puterea cuiva să facă soarele să apară, dar el va apărea. Într-o bună zi.

Cred că este același lucru ca și starea noastră de spirit. Abordarea greșită este să crezi că e o iluzie. Este reală. Depresia, anxietatea, apatia – toate astea sunt la fel de reale ca şi vremea. Și nimeni nu este vinovat.

DAR…

Toate acestea vor trece. Serios.

La fel cum acceptăm vremea, trebuie să ne acceptăm sentimentele, starea de spirit, atitudinea față de lume. “Astăzi este o zi proastă”, afirmăm noi, și asta este o abordare absolut realistă. Totul e despre abilitatea de a găsi o umbrelă mentală. “Hei-ho, ploua înăuntru! Nu sunt vinovat de asta și nu pot face nimic. Doar să aștept să treacă. Iar mâine poate ieşi soarele. Şi când se va întâmpla asta, voi profita din plin.”

Nu știu dacă îţi vor fi de folos cele scrise mai sus. Poate că nu – dacă e aşa, îmi pare rău. Am decis să-ţi scriu câteva rânduri și să-ţi doresc succes pentru a găsi ceva mai multă bucurie şi scop în viaţă.”

Steven Fry.

Sursa