Ignoră oamenii care se plâng tot timpul, ei doar îţi fură energia!

În viața noastră există multe probleme. Desigur şi oamenii apropiați le au şi de multe ori suntem nevoiți să le ascultăm plângerile. Pe de o parte, este firesc, oamenii vor să scape de tensiune, să-şi verse amarul. Dar, pe de altă parte, ascultând aceste plângeri, ne golim de energie.

Acești oameni utilizează plângerile (conștient sau inconștient) ca un mijloc de manipulare, scopul fiind de a ne provoca sentimentul de vinovăție, compasiune, milă și, în același timp, să se absolve de responsabilitatea pentru ceea ce li se întâmplă. Adesea, cedăm acestei manipulări și ne simțim obligați să le rezolvăm problemele sau, cel puțin, să-i ascultăm şi să-i compătimim.

Ce se întâmplă cu noi când ascultăm constant plângerile cuiva

Starea noastră emoțională se schimbă, emoțiile acum sunt determinate de situația în care se află cealaltă persoană. Astfel de sentimente, cum ar fi frustrarea, vinovăția și tristețea provoacă modificări hormonale în creier, şi în rezultat avem:

– Dezechilibru emoțional
– Dificultăți în rezolvarea propriilor probleme
– Înrăutățirea concentrației
– Gânduri negative

Ce putem face pentru a evita oamenii care se plâng mereu?

1. Păstrați distanța

Întotdeauna, ori de câte ori este posibil, păstrați distanța cu astfel de oameni, pentru că ei încearcă să vă manipuleze. Cu cât ascultați mai puțin plângerile lor, cu atât mai repede vor înțelege că nu aveți de gând să vă consumați energia şi să “absorbiţi” experiențele lor negative.

2. Daţi-le de înţeles că problema lor – este problema lor

Dacă aţi găsit timp să-i ascultați plângerile, atunci faceţi-l să înțeleagă că problema principală – este atitudinea lui faţă de situație şi de viaţă în general.  Încercați să nu “pătrundeți” prea mult în situația lui şi sfătuiți-l să-şi rezolve problema cu forțele proprii.

3. Nu arătați “slăbiciune”

Întrucât aveţi de-a face cu un manipulator, nu trebuie să-i arătați că sunteți gata să-i rezolvați problema. Desigur, puteţi simţi empatie, însă încercați să controlați situația, nu tindeți să acordați ajutor, atunci când problema nu vă privește.

4. Stabiliţi limite

Aveţi dreptul să cereți de la o astfel de persoană, să nu vă împărtășească tragediile şi să nu vă hărțuiască cu plângerile sale. Dacă aţi obosit să ascultați această negativitate, spuneți-i că nu vă place asta.

Aveți o prietenă sau o rudă care tot timpul ţi se plânge? E timpul să acționați.

Sursa