Dacă ai un fiu – citește aceste rânduri. Acest adevăr al vieții va afecta într-un fel sau altul toate mamele.

Cine a experimentat sentimentul maternității, știe că acesta este cel mai important rol din lume – să devii MAMĂ. Acest moment nu poate fi comparat cu nimic. Însă copiii cresc, iar părinții trebuie să-i lase să meargă pe drumul lor, indiferent că le place asta sau nu.

De ce este atât de important să fii pregătită pentru asta? Pentru ca într-un anumit moment să nu rămâi faţă în faţă cu valiza speranțelor spulberate şi cu multă grijă de care nu mai are nevoie nimeni.

Priviți dintr-o parte viaţa obișnuită a unei mame de băiat. La început alegi hăinuțe albastre. Îl naşti, ai grijă de el, îi săruți piciorușele, degețele şi obrăjorii dulci. Apoi îi coși costume de carnaval, îl duci la grădiniță, îi ştergi lacrimile, îi tratezi genunchii răniți şi noaptea stai lângă pătuțul lui dacă este bolnav. Nu uităm şi de povestea de seară, pupicii de rămas bun, “mama vreau asta” şi alte minunății ale maternității.

Nu reușești să privești în părţi şi fiul tău deja merge în clasa întâi. Îl educi, îi arăți că trebuie să fie sincer, curajos, inteligent, să nu-i ofenseze pe alții. Roșești la întâlnirile cu părinții, ierți, te bucuri de succesele lui…

Brusc realizezi că fiul tău crește văzând cu ochii. Îţi spune tot mai rar despre ceea ce face şi dispare tot mai des cu prietenii. Timpul zboară și acum nu mai alegi o salopetă albastră, ci un costum pentru adulţi, înghiți lacrimi când i se înmână certificatul de absolvire, nu dormi noaptea când începe admiterea la facultate. Apoi, în casa ta, vine o oarecare Cristina, apoi Irina, apoi Andreea, după care nici nu le mai reţii numele.

Într-o zi, fiul tău îți spune că nu mai vrea să locuiți împreună, că se mută cu Ana și e ceva serios. Deja mănâncă ciorba ei, ţine cont de opinia ei, în zilele de week-end merge în ospeție la mama ei şi poartă cămășile alese cu grijă de ea. Te sună tot mai rar şi te vizitează numai de sărbători. Deja aleg meniul pentru nuntă, împart bugetul familiei și scheletele din dulap. În continuare totul decurge conform scenariului: nuntă, nepoți, griji…

Într-o bună zi intri în camera lui unde au rămas doar niște jucării vechi, un Play Station nefuncțional şi câteva fotografii din care îţi zâmbește fiul tău de șapte ani şi înțelegi că niciodată nu vei mai fi femeia principală din viaţa lui.

Ai devenit treptat cea de-a doua femeie importantă. Şi oricât de trist nu ar fi, trebuie să accepți asta. Amintește-ţi că şi tu ai fost pentru cineva, “acea Ana”, care a luat un fiu de lângă mama lui.

Există un proverb foarte înțelept: “Copilul este un oaspete în casa ta: hrănește-l, educă-l și eliberează-l”

Deci, dacă ai un băiat, fii pregătită că într-o zi copilul tău va pleca. Este un proces firesc, prin care trec toți. Sarcina principală a fiecărei mame este să-şi elibereze fiul fără supărări ascunse, reproșuri, remușcări și ură pentru noua lui pasiune.

Sursa