9 idei de jocuri pentru copii când afară e vreme rea

Copiii adoră jocurile afară, uneori chiar uitând de mâncare și somn. Și asta, desigur, e bine. Dar ce să faci când afară e frig sau plouă, iar jucăriile nu-l mai interesează şi el cere distracții? Îţi propunem câteva idei de jocuri interesante pentru micuții plini de energie:

1. Pictaţi 

Nu este ceva nou, dar este un mod întotdeauna actual. Copilul poate încerca să picteze de la vârsta de 1 an și 2 luni. Sarcina ta este să-i oferi tânărului artist creioane vopsele şi, bineînțeles, hârtie.

În timpul procesului, copilul îşi dezvoltă abilitățile motorii fine şi învață culorile. Desenați împreună! Arată-i copilului cât de ușor poţi desena cercuri, triunghiuri și chiar și o casă!

2. Modelaţi

Datorită modelării, copilul învață forme și texturi, se dezvolta abilitățile motorii fine. Ca material puteți folosi plastilina sau aluatul. Apropo, aluatul îl puteți prepara singuri sau îl puteți cumpăra din magazinele specializate. Aluatul achiziționat are deja culori diferite.

În procesul de modelare, este important să te asiguri că “materialul pentru creaţie” nu ajunge în gură, în special plastilina și aluatul procurat.

3. Bowling

Cu siguranță aveţi în casă sticle de plastic goale? Dați-le un nou rol – de jaloane!Iar în calitate de bilă folosiți o minge. Arată-i copilului cum să lovească sticlele cu mingea și cât de grozav e să nimerești în țintă! Copilul poate arunca mingea cu mâinile sau o poate lovi cu picioarele, așa cum îi va fi mai comod.

Un astfel de joc va contribui la dezvoltarea coordonării micuţului.

4. “Delușorul”

Cu ajutorul mesei de călcat faceți un joc interesant. Sprijiniți masa, înclinat de marginea canapelei . Aţi obținut un “deluşor”. Acum pe el puteți coborî mașinuțele, rostogoli mingea etc.

5. Găseşte perechea

Un joc pentru identificarea obiectelor. Aici se potrivesc șosetele, mănuşile etc. Se amestecă totul în fața copilului și îi ceri să găsească o pereche. Ajută-l în caz de eşec și laudă-l pentru fiecare victorie mică.

6. Grija

Hrăniți împreună păpușile sau ursuleții de pluș, puneți-i să doarmă, tratați-i de boli, învățați-i să meargă la oală. Un astfel de joc îi va arăta copilului o altă lume, unde îngrijindu-i pe alții obții bucurie și plăcere.

7. Cerealele

Un alt joc minunat pentru dezvoltarea abilităților motorii fine. Într-un bol amestecați diferite cereale (fasole, mazăre) și paste făinoase. În apropiere puteți pune mai multe boluri în care copilul va pune amestecul, separând fiecare componentă. Copiii adoră să toarne ceva dintr-un vas în altul.

8. De-a ascunselea

În acest joc puteți juca cu copiii de diferite vârste. La început ascundeți-vă după palme, apoi în spatele unei batiste, perne sau perdele. Copilul, odată ce va creşte, singur se va ascunde după palmele sale și alte mijloace la îndemână. Jocul neapărat va fi însoțit de râsetele copilului.

9. De-a prinselea

Prinde copilul, apoi lasă-l pe el să te prindă. Alergați prin cameră sau prin casă, creați obstacole – un labirint din perne. Acest joc va fi distractiv atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

După cum vedeţi, există multe modalități de a distra copilul! Și cele de mai sus sunt doar o mică parte. Joacă-te împreună cu copilul tău, implicați-l şi pe tata, pentru că jocul este cel care vă va apropia şi mai mult unul de altul.

Sursa