De ce e mai bine să dormi separat de partener? Iată argumentele oamenilor de știință!

Cuplurile căsătorite au început să doarmă împreună relativ nu demult. În epoca victoriană nu se obișnuia ca soții doarmă în același pat. În Asia, casele erau și sunt până în prezent divizate în partea masculină şi cea feminină. În Roma antică patul comun era doar locul destinat relațiilor intime, însă soții dormeau în camere diferite.

Tradiția somnului comun a apărut odată cu industrializarea și mutarea populației în orașe. Condițiile restrânse nu le permiteau întotdeauna să pună două paturi în casă. A jucat un rol important şi factorul social – tradiția somnului în comun a dus la apariția stereotipului că atunci când soții dorm separat, ceva nu este în regulă în căsătoria lor. Dar oare e aşa?

În 2009, Neal Stanley cercetător de la Universitatea din Surrey, a făcut un raport, unde spunea că “a dormi cu cineva” este bine doar în sensul de “a face dragoste”, în rest este o patologie.

Însuși cercetătorul a recunoscut că doarme separat de soția sa deja de mai mulți ani și le dorește tuturor același lucru.

“Somnul este o ocupație egoistă. El nu trebuie împărțit cu nimeni” – a afirmat Stanley. “Oare nu e mai bine să te strecori în vârful degetelor la iubită, decât să sforăi și să o lovești cu picioarele toată noaptea?” îi întrebă Stanley pe cei prezenţi la conferință.

Potrivit profesorului de sociologie, Paul Rosenblatt, autorul cărții “Doi în pat” pentru cuplurile care dorm împreună, dormitorul devine adesea un “focar de stres “, unde între soți apar certurile, iar somnul comun nu poate fi la fel de inofensiv precum se crede.

Oponenții somnului în comun au multe argumente. În primul rând, sforăitul deja menționat, este adesea motivul pentru care soții nu dorm suficient, după care sunt nervoși, iritați şi în final chiar se ajunge la divorț. Sforăitul de asemenea, poate reduce libidoul.

Sursa