7 motive pentru care femeile inteligente nu sunt pe placul bărbaților

Antipatia pe care mulți o simt faţă de femeile inteligente, mult timp a rămas pentru mine un mister. S-ar părea că inteligența este cea mai atractivă calitate – nu numai la femei, ci și la bărbați, fie că sunt prieteni, parteneri sau colegi. Nu este vorba de abilitatea de a cita filozofii greci sau de a numi capitala Tuvalu, ci abilitatea de a vorbi lucruri relevante în timpul unei conversații. Cu toate acestea, femeile inteligente încă sunt supuse ostracismului.

Societatea impune bărbaților și femeilor un anumit repertoriu, un set de reguli de conduită, care depind direct de sex. Și ei se revoltă, manifestă agresiune atunci când cineva le încalcă rolul.

Conform normelor culturale, a fi inteligentă nu este feminin. Iată de ce:

1. Femeile inteligente – sunt “sclave” rele

Îmi place teoria precum că bărbații și femeile erau egali în epoca vânatului, acum 700 de mii de ani. Odată cu dezvoltarea agriculturii, apariția stocurilor alimentare și posibilitatea de stocare a acestora, multe lucruri s-au schimbat. Au fost definite rolurile sexuale (bărbații au început să obţină mai multe privilegii), monogamia a devenit mai puțin importantă, iar sclavia – justificată din punct de vedere economic. Bărbații au început să domine nu numai sclavii, ci și femeile. Femeile inteligente au distrus și distrug bazele patriarhatului.

2. Sunt gospodine rele

În afara casei, mulți bărbați sunt forțați să respecte regulile, însă în familia lor sunt împărați și zei. Femeile inteligente refuză să facă treburile casnice, care se văd numai atunci când nu sunt făcute.

3. Aceste femei se gândesc prea mult la sine

Societatea este concentrată pe funcția reproductivă a femeii, bărbații sunt concentrați – pe corpul feminin (și nu pe creier). Societatea setează fetele la realizări mai mici. Femeile inteligente sparg tiparul, iar cei din jur se grăbesc să indice unde le este locul, ca unor copii ce intervin în conversația adulților.

4. Femeile inteligente arată că “a te comporta ca o fetiţă” nu este înfricoșător

Suntem învățați că masculinitatea este “mai bună” decât feminitatea. Antrenorii de fotbal și sergenții din armată mustră jucătorii și soldații, numindu-i “fetiţe”. Femeile împiedică bărbații care nu prea au succes să se mândrească cu genul lor.

5. Sunt mămici rele

Rețineți că anume “mămici”, nu “mame”: de fapt, cele mai bune mame sunt femeile inteligente. Dar ele nu se încadrează în paradigma “mămicilor” și “tăticilor”, unde primele oferă grijă, iar cei din urmă – protecție.

6. Femeile inteligente refuză conceptul masculin despre conștiință

Se crede că bărbații gândesc diferit, “mai bine” și mai profund. Ei sunt siguri că femeile au alte gânduri, sentimente şi oportunități. O femeie inteligentă respinge această axiomă, făcând bărbații să fie deranjați și nedumeriți.

7. Aceste femei “trădează” comunitatea feminină.

Unele femei, de asemenea, nu prea au la inimă femeile inteligente: ele sunt obișnuite să se unească în grupuri (acest lucru se observă cel mai bine în școală), iar femeile inteligente se deosebesc de ele, ceea ce provoacă invidie și comportament inadecvat. Aceste femei sunt criticate, însă acest lucru nu este un motiv pentru a încerca să-i mulțumești pe toţi și să pretinzi că eşti o fată naivă.

Autor: Michael Karson- profesor de psihologie la Universitatea din Denver

Sursa