5 semne psihologice care arată că aveți o relație durabilă

Lesbians sleeping in a bed

Adesea oamenii spun că motivul divorțului este nepotrivirea caracterelor. Dar, de fapt, este un mit. Psihologul John Gottman a cercetat ultimii 40 de ani ceea ce influențează cu adevărat calitatea relațiilor şi păstrarea iubirii.

Potrivit lui, caracterele și punctele de vedere diferite, nu sunt motivul despărțirii. Ele sunt doar o scuză. Motivul principal este că oamenii nu știu cum să comunice, să-şi discute opiniile și să le accepte ca fiind egale. Un alt aspect important, este faptul că omul își proiectează ideile despre persoana pe care ar vrea să o vadă alături, asupra unei persoane reale, iar apoi este dezamăgit, când partenerul nu-i justifică așteptările.

John Gottman spune că există 5 semne, care potrivit psihologiei, indică faptul că relația va dura mult.

1. Începeți discuțiile (în special cele mai delicate) foarte blând și amabil, de parcă aţi vorbi cu un străin sau un coleg. Atunci când conversațiile încep cu critici, sarcasm, dispreț, furie sau vină, celălalt intuitiv ia poziția de apărare și posibilitatea de a vorbi calm, dispare imediat. Rădăcina problemei este convingerea interioară că partenerul tău este inferior, nu este egal cu tine. Când crezi că omul este egal cu tine, îl tratezi așa cum ai vrea ca şi el să te trateze.

2. Nu criticați, dar vă plângeți – spuneți ceea ce nu vă place în cel mai josnic mod. În loc de “Ești atât de leneș / iresponsabil / prost, de aceea s-a întâmplat”, e mai bine să spui: “E neplăcut pentru mine, că s-a întâmplat așa.”

3. Niciunul dintre voi nu este disprețuitor – nici unul faţă de celălalt, nici faţă de ceilalți oameni. Batjocura, cuvintele urâte – tactica de hărțuire folosită în școală, este inacceptabilă în relațiile mature. Da, vă certați, dar nu recurgeți la insulte stupide.

4. Sunteți gata să luați vina, pentru că înțelegeți că în orice problemă ambii sunt vinovați. Nu tinzi să-i arăți celeilalte persoane că nu are dreptate. Abordarea ta: “Avem o problemă și trebuie să decidem cum ne descurcăm, nu cine e vinovat”.

5. Comunicare, comunicare și din nou comunicare. De obicei, după ceartă, bărbații se închid în sine şi asta este o problemă în relație. Femeile sunt mai deschise, ele au nevoie să fie ascultate.

Sursa