CUM mama îşi transformă FIUL într-un “soț psihologic”

Fiecare psiholog a întâlnit în practica sa acest fenomen ciudat și trist. Se pare că mama își transformă fiul într-un “soț psihologic”. Sau, așa cum ar spune Jung, ea îşi transferă eros-ul pe fiul său.

Acest complex, adesea se întâlnește când femeia își crește singură fiul sau când soțul nu-i satisface așteptările.

Ce consecințe are grija excesivă?

Astfel de mame, tind să aibă control total asupra fiului, gestionează dezvoltarea şi cariera lui.

Ea cere o atenție sporită şi la încercarea fiului să se separe, să devină independent, să-şi creeze o familie – mama va face totul ca acest lucru să nu se întâmple. Ea îşi va ţine fiul într-o tensiune constantă, îl va face să se simtă vinovat.

Consecința transferului rolului de bărbat pe fiu, este gelozia maternă şi incapacitatea de a-şi da fiul “altei femei”. Ea îl va convinge că nicio femeie nu este bună pentru el.

O mamă care suferă de acest complex, se comportă ca un partener sexual, nu ca o mamă: tot timpul necesită atenție sporită, bani, îngrijire exagerată, ignorând complet rolul matern și interesele fiului său.

Ea îi va dovedi întotdeauna că este mai bună și că orice femeie este rivalul ei. Ea inconștient îi face viața fiului şi soției acestuia insuportabilă, forțându-l tot timpul să se împartă între soție și mamă, având un sentiment sufocant de vinovăție, pentru că este un fiu și un soț rău.

“Mama e cel mai important om în viaţa mea” – se gândeşte el. Şi-a dedicat toată viaţa pentru mine, iar eu sunt nerecunoscător, o las singură…”

Treptat, unui astfel de bărbat i se dezvoltă convingerea stabilă că doar de el depinde sănătatea mamei. Dacă se va comporta bine, mama lui nu se va îmbolnăvi și va trăi mult.

În astfel de situații, toată lumea este nefericită: mama, fiul, soția lui, copiii. Iar cel mai trist, e că acești bărbați nu pot avea relații depline cu o femeie, nu-şi pot crea propria familie. Chiar şi după moartea mamei, “sufletul” ei continuă să domine asupra lui. În acest caz, bărbatului îi este foarte dificil să se elibereze. Convingerea că e vinovat pentru numeroasele boli ale mamei, iar apoi de moartea ei, e foarte puternică.

Cum vor evolua evenimentele în astfel de situații? Iată câteva exemple:

1. Bărbatul găsește puterea de a se separa de mama sa, însă este atras de femei puternice, ce seamănă cu ea. De îndată ce îi apare atașamentul, el este speriat de dependență și fuge din relație.

2. Se “căsătorește” cu munca sa şi devine dependent de ea sau are o altă dependență – alcool, jocuri de noroc, etc.

3. El va crea o familie, însă mama va interveni mereu în relațiile lui şi le va distruge.

4. Bărbatul e supărat pe femei şi se răzbună pe ele, pentru ceea ce i-a făcut mama. De exemplu, va găsi femei care seamănă cu ea, apoi va tinde să le suprime şi să le frângă voința.

5. Este complet lipsit de voință. Nu se căsătorește, trăiește împreună cu mama până când aceasta moare, iar restul vieţii şi-l petrece în singurătate.

6. Mai rar, dar se întâmplă, bărbatul devine ca şi mama sa, construiește o relație similară cu soția sau copilul său, făcându-i să fie complet dependenți de el, sufocându-i cu “grija și iubirea” lui, având control total asupra lor.

Acești bărbați, dacă cer ajutorul unui psiholog, au nevoie de mare curaj, de dorința de a trece peste această durere sufletească, de a rezista acuzațiilor și de a fi fermi pe poziția lor…

În aceste situații toți sunt nefericiți…

Sursa