Află ce este Stima de Sine şi cum se formează…

În dicționarul psihologic stima de sine se definește ca fiind valoarea şi importanța cu care se înzestrează individul.

Pentru ce avem nevoie de stima de sine?

Stima de sine influențează eficacitatea activității omului şi dezvoltarea ulterioară a personalității sale.

Ce tipuri de stimă de sine există?

Stima de sine nu este doar scăzută sau ridicată, ea poate fi medie, adecvată și situațională, în același moment.

Tipul stimei de sine depinde de:

apropierea de realitate:  – adecvată (se caracterizează prin capacitatea de a corela cel mai bine forțele proprii cu abilitatea de a rezolva probleme de complexitate diferită și cu cerințele altora). – neadecvată (face imposibilă armonizarea sferei motivaționale și emoțional-volitive a omului). Este vorba de modul în care omul se evaluează pe sine și manifestările sale. De exemplu, stima de sine va fi adecvată, dacă individul poate stabili obiective și obține rezultate. Inadecvată va fi caracterizată prin supraevaluarea propriilor forțe, pretenții nefondate, ignorarea rezultatelor eșuate.

– mărimea(nivelul):  – stima de sine ridicată (persoana tinde mai mult să-și asume riscuri și să creadă în sine); – medie (persoana va începe doar acele sarcini pe care cu siguranță le va îndeplini). – scăzută (orientarea către eșecurile anterioare și compararea constantă cu ceilalți).

– stabilitate:  – stabilă (persoana are o noțiune stabilă despre sine și se caracterizează printr-un nivel general al satisfacției de sine și a calităților sale). – instabilă (curentă, reflectă evaluarea situației curente, servește drept indiciu pentru schimbarea comportamentului).

– nivelul de formare a personalității. 

Pentru dezvoltarea personalității mai efectivă este cea stabilă și tot odată destul de flexibilă (care, la necesitate se poate modifica sub influența informațiilor noi, pentru a câștiga experiență, evaluarea altora, etc.) este optimă atât pentru dezvoltare, cât și pentru activități productive. O influență negativă  o are stima de sine extrem de stabilă, rigidă, precum și puternic oscilantă, instabilă.

În unele acțiuni puteți avea o stimă de sine adecvată, ridicată şi stabilă, în altele inadecvată, medie şi specific – situațională. În plus, procesul de stabilire a stimei de sine nu poate fi definitiv, deoarece personalitatea însăși evoluează în mod constant și, în consecință, percepțiile și atitudinea față de sine se schimbă. De aceea, stima de sine se schimba constant. Auto-evaluarea persoanei este instabilă, în fiecare moment, în diferite acțiuni, circumstanțe, comportament, puteți avea o stima de sine diferită.

Cum se formează stima de sine?

Stima de sine se formează după Berne, în trei momente importante: primul este coincidența sinelui real al omului cu idealul, adică ideea a ceea ce omul ar dori să fie. Un grad ridicat de coincidență caracterizează o persoană sănătoasă din punct de vedere psihologic. Al doilea – omul tinde să se evalueze aşa cum, în opinia sa, este evaluat de alții. Al treilea – realizările reale ale individului, cu cât sunt mai importante succesele individului într-un domeniu de activitate, cu atât mai mare va fi stima de sine.

Stima de sine nu este pentru toată viata!

În societatea noastră se speculează pe noțiunea stima de sine, în special despre stima de sine scăzută, ca un diagnostic aproape letal, dacă nu eşti sigur de ceva, dacă ai îndoieli, chiar dacă acestea sunt justificate, dacă îţi este dificil să te decizi sau nu poţi găsi o soluție într-o anumită situație, atunci ești privit cu compasiune și ţi se spune că ai o stimă de sine scăzută!

În special, sunt multe articole pe subiecte cum ar fi “creșterea stimei de sine la femei”, “prin ce se deosebește stima de sine la femei de cea a bărbaților”, “motive pentru care suferă stima de sine la femei.” etc. Se pare că stima de sine a femeilor este ceva diferit decât cea a bărbaților.

Nu există studii valabile ce confirmă că ar exista o diferență între formarea stimei de sine la bărbați şi la femei. Deci, dragi doamne, stima de sine a femeilor este un mit, ea se formează și se dezvoltă la fel ca și la bărbații.

În concluzie: Stima de sine – este o imagine subiectivă, ce se schimbă pe parcursul vieţii. Stima de sine se formează după aceleași legi: atât la femei, cât şi la bărbați. Ea reflectă experiența noastră de la naștere. Experiența nu o putem schimba, însă ne putem asuma responsabilitatea pentru viaţa noastră şi cu ajutorul unui specialist sau singuri, să ne schimbăm viaţa.

Autor: Psiholog  Miroslava Miroshnik

Sursa