Viaţa după infidelitate. Iată ce se întâmplă cu cel care a fost înșelat…

Subiectul infidelității este plin de mituri şi stereotipuri. Toţi vrem să cunoaștem motivele infidelității, pentru a le preveni. Credem că schimbarea comportamentului nostru va duce la schimbarea comportamentului celor din jur. Căutarea unui răspuns la întrebarea de ce oamenii înșală, este fără rezultat, el doar ne reduce anxietatea.

Atunci când o femeie sau un bărbat descoperind infidelitatea, vine la cineva apropiat pentru sprijin, adesea este învinuit. Stereotipul: “Dacă unul înșală, motivul este în celălalt“. Nimeni nu spune, că de fapt, situația a condus la infidelitate.

Ne este foarte dificil să recunoaștem că nu putem controla situația. Că poți fi un soţ sau o soție ideală, dar partenerul poate avea necesitatea să înșele, de exemplu, pentru a-și confirma atractivitatea s*xuală. Atunci când femeia schimbă partenerii în mod constant – nu este vorba doar despre s*x, ci despre faptul că fiecare bărbat îi confirmă exclusivitatea: “Ești frumoasă, te aleg, ești cea mai bună”.

Putem detecta trădarea după 10 ani sau imediat. Aici, de asemenea, există multe întrebări: suntem gata să deschidem ochii pentru a vedea adevărul sau vrem să-i închidem, pentru că e foarte înfricoșător? Cel mai probabil, detectarea se datorează faptului că partenerul înșelat are deja o resursă pentru salvare. De exemplu, dacă femeia, odată cu pierderea partenerului rămâne fără locuință sau bani, cel mai probabil ea nu va detecta mult timp trădarea.

Dacă pentru bărbat infidelitatea soției va duce la scăderea respectului de sine, el va închide ochii la asta mult timp. Va face acest lucru conștient? Nu. Astfel funcţionează mecanismele de protecție.

Când fapta trădării apare în fața ochilor, omului i se distrug instantaneu trei sfere de viață importante:

– se prăbușește imaginea lumii. (“Credeam că avem o familie minunată, că trăim unul pentru celălalt, că avem încredere reciprocă.” Sau persoana cu care ai fost înșelat – este din grupul prietenilor, asta îţi provoacă o traumă şi mai mare. “Se pare că societatea mă privea ca pe o soție pe care o înșela soțul.”)

– se distruge imaginea de sine.( “Eram o femeie căsătorită de succes, dar s-a dovedit că sunt o proastă, care a fost înșelată.” sau “Eram capul unei familii frumoase, dar s-a dovedit că soția de mult timp era cu altul”. Imediat se prăbușește respectul de sine.

– se distruge imaginea viitorului. (“Credeam că vom trăi împreună toată viața, copiii noștri vor crește şi…” De ce este dificil să te aduni? Pentru că se distruge totul…

În același timp, apare iluzia că partenerul care a înșelat va pleca. Trauma abandonului este foarte puternică și, dacă ceva nu merge bine, apare gândul “trebuie să fug” sau “el va pleca”.

De ce iluzie? Deoarece partenerul, care a fost “strâns la perete”, aproape niciodată nu vrea să plece. El vrea să lase totul așa cum este. El îţi spune: “Eu nu plec”. Şi se pare că totul e grozav. Însă nu-ţi promite că va înceta să te înșele. Rămâi în acest cuplu cu încrederea pierdută, cu experiența distrugerii iluziilor. Cel care a înșelat controlează situația, iar cel mințit pierde controlul asupra a ceea ce se întâmplă.

Persoana înșelată stă în situația unei lumi complet prăbușite și doar observă dacă partenerul va pleca sau nu. De asemenea, se pot începe unele manifestări somatice. De exemplu, soțul care a înșelat rămâne şi se pare că ar trebui să existe motiv de bucurie, însă soția începe să vomite. Pentru că acest lucru nu poate fi acceptat şi depășit. Pierderea controlului – e un lucru groaznic.

Oamenii care au o bază stabilă de viață trec mai ușor peste trădare. Ei sunt concentrați doar pe aspecte psihologice. Partenerul, de exemplu, a plecat, însă tu cum ai fost cu munca, copiii, apartamentul, aşa şi rămâi. De sub control pleacă o sferă a vieții, nu toată viaţa. Acest lucru nu înseamnă că va fi ușor din punct de vedere psihologic, dar cel puțin rămâne baza.

Cu cât mai mult depinzi de cel care te-a înșelat, cu atât îţi va mai dificil. Și cu atât mai repede vei face ceea ce nu trebuie să faci, atunci când eşti înșelat(ă) – să te agăți de partener.

Sursa