Cum îţi ajuţi copilul să treacă mai uşor peste o despărțire temporară. Iată câteva sfaturi utile.

Pentru fiecare copil părinții sunt cei mai apropiați oameni din lume. Încă de la naștere, copilului se obișnuiește că ei sunt mereu aproape, întotdeauna îl vor ajuta, mângâia și încuraja. Vine însă un moment, când copilul trebuie să se despartă temporar de părinți.

Ar fi minunat dacă i-ar face mamei liniștit cu mânuța și ar continua să se joace sau să deseneze. Dar, de cele mai multe ori, se întâmplă exact invers. Copiii reacționează destul de dureros la despărțirea de părinți – plâng, pot chiar să facă o criză de isterie.

Părinții ar trebui să pregătească micuțul în mod corespunzător pentru absența lor.

– Indiferent de vârsta copilului, ei nu trebuie să plece fără să-l informeze din timp.

– De asemenea, e necesar să-i spună copilului unde și cu cine va sta, de ce sunt obligați să plece și cât timp vor lipsi.

– Ar fi bine ca micuțul să rămână într-un loc cunoscut, însă dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să-i propui să-şi ia jucăria preferată care îi va aminti de casă.

– În timpul despărțirii, luați-vă rămas bun de la copil, dar nu prelungiți acest moment.

– Copilul va trece mai ușor peste despărțirea temporară de părinți, dacă va rămâne cu cineva cunoscut şi ar fi minunat dacă întotdeauna va rămâne cu aceeași persoană.

– Pentru a nu submina încrederea copilului, nu trebuie să-i promiteți, de exemplu, că veți veni la o anumită oră sau că îl veți suna. Circumstanțele se pot desfășura diferit, iar autoritatea voastră în ochii copilului poate fi pierdută.

– Un copil de trei ani este deja suficient de mare pentru a suporta o scurtă separare de mama. El deja înțelege că părinții nu au plecat definitiv, dar, cu toate acestea, plecarea nu ar trebui să fie o surpriză pentru el.

– Copiii, care trec greu peste separarea de părinți, pot mânca şi dormi prost sau chiar se pot plânge de un disconfort. În acest fel, ei încearcă să arate că nu-şi doresc să se despartă de părinți.

– Întâlnind-o pe mama dintr-o călătorie lungă, copilul poate arăta diferite emoții: de la agresiune până la indiferență. Nu-ţi fă prea multe griji pentru aceste reacții, ele vor trece repede. Totuși ar trebui să ții cont de anxietatea și mânia copilului şi cu toate astea, să nu te simți vinovată în legătură cu despărțirea necesară.

Sursa