Iată de ce nu este bine pentru copil să meargă târziu la culcare. Sfaturi cum să-l convingi să adoarmă devreme!

Faptul că un copil merge târziu la culcare, nu-i aduce beneficii nici lui, nici părinților. Și toate argumentele  sau scuzele, precum că e greu să-l convingi să meargă în pat la ora stabilită, chiar sunt nepotrivite. Oricare ar fi motivele, odihna și somnul la timp sunt cheia pentru dezvoltarea mentală, sănătatea fizică şi psihică a copilului. Viaţa după regim este cea mai corectă opțiune, dacă vrem să creștem din copiii noștri oameni disciplinați şi atenți.

Insuficiența somnului aduce daune evidente sănătății: 

Organismul mic abia începe să crească şi să se dezvolte. Insuficiența somnului pentru copil – este ca şi lipsa hranei sau aerului. Din cauza activității excesive și prelungite, apare o sarcină mare pe coloana vertebrală și pe întregul sistem osos. Imunitatea slăbește, activitatea mentală a creierului scade, iar atenția este şi mai instabilă. Copilul devine iritabil, capricios, poate fi atât hiperactiv, cât și excesiv de calm sau, mai degrabă, detașat de realitate.

În cazul insuficienței regulate de somn, copilul poate avea mari probleme cu disciplina și concentrarea. Însă exact aceste calități îi vor fi necesare când va merge la școală.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să-l convingeți să meargă la culcare la ora stabilită:

– Dacă se apropie ora de somn, încercați să protejați copilul de mișcări și jocuri emoționale, divertisment.

– lăsați toate treburile casnice, conversațiile telefonice și computerul (chiar şi oaspeții vor aștepta)

– faceți băița într-un formă cât mai interesantă.

– citiți cărți și spuneți povești, discutați cu copilul înainte de somn.

– îndepărtați din camera copilului toate obiectele care distrag atenția (obiectele muzicale, care luminează, televizorul…etc.)

– cumpărați-i o pijama şi o lenjerie de pat frumoasă cu care îl puteți atrage în pat.

Nu uitați, copilul merge la culcare târziu nu pentru că e capricios şi încăpățânat, ci pentru că voi îi permiteți acest lucru. Iar apoi (se întâmplă deseori) mai şi pedepsiți copilul pentru neascultare. Când de fapt, el nu este vinovat cu nimic.

Sursa