Schizofrenicii sunt peste tot sau cum să distingi un om ciudat de unul bolnav.

Ce este schizofrenia, ştie toată lumea. Cel puțin nouă oameni din zece vor spune cu certitudine că este o boală psihică în care apar schimbări majore de personalitate. Dacă îi întrebați mai detaliat, se dovedește că ei nu știu nimic sau au o idee greșită despre această boală.

Evgeny Zhovnerchuk, autorul cărţii “Schizofrenicii sunt peste tot sau cum distingi ciudățeniile de boală” răspunde la unele întrebări care îi preocupă pe mulți oameni. Cum să te comporți cu o persoană bolnavă? Când devine periculoasă? Merită să creezi o familie cu o astfel de persoană? ş.a

În cartea sa, autorul expune o nouă teorie a evoluției schizofreniei. Mintea noastră în procesul de evoluție încearcă să dezvolte noi funcții, cum ar fi, de exemplu, transmiterea gândurilor la distanță și telechinezia. În mintea noastră nu există formațiuni speciale responsabile pentru aceste sarcini, iar partea creierului care a fost forțată să preia o nouă sarcină se dovedește a fi incapabilă pentru implementarea ei. Se întâmplă o schismă, adică o divizare a creierului.

Vă propunem să aflați răspunsul la unele întrebări despre acestă boală:

Cum să deosebești un om ciudat de unul schizofrenic?

În primul rând, toți pacienții cu schizofrenie se vor asemăna prin răceală emoțională și lipsa sentimentului sincer de empatie. Cea de-a doua trăsătură va fi originalitatea activității de gândire, care va duce la izolare. Fiecare pacient are propria sa lume, unde nu lasă pe nimeni să intre. Al treilea semn al bolii este progresia (creșterea în timp a manifestărilor dureroase).

Cum să comunici cu ei?

Pacientul este periculos în două cazuri. Primul: atunci când are o acutizare și se apără împotriva unei amenințări aparente sau se supune influenței “vocii”. Al doilea: atunci când, după cum i se pare lui, îi poți face rău.

Este necesar să vorbești într-un limbaj pe înțelesul lui, luându-i în serios delirul și experiențele dureroase. Imaginează-ţi că ești un personaj într-o poveste fantastică și acționezi conform regulilor fictive. Atunci când nu cunoști omul, va trebui să determini gradul de pericol după aspectul exterior, după expresia tensionată a feței. În general, anxietatea este primul semn al agravării, iar cea mai bună comunicare în acest stadiu este absența ei.

Cum să nu faci alegerea greșită?

Poți să iubești această persoană, dar nu te aștepta la aceleași sentimente în schimb. Schizofrenicul se poate iubi doar pe sine. În ţara noastră nu-i poţi cere potențialului soţ un certificat ce confirmă lipsa unei boli psihice. De aceea, va trebui să faci singur o diagnosticare a celui ales, după semnele de mai sus. Dacă deja eşti căsătorit(ă) cu o persoană bolnavă, trebuie să ţii cont de faptul că boala se transmite genetic. Cu toate acestea, de la oamenii bolnavi de schizofrenie se nasc mai mulți copii talentați şi geniali, decât de la cei sănătoși.

Poate un pacient cu tulburare mintală să aibă succes? Poate fi acceptat la muncă?

Unii dintre ei obțin pentru o perioadă de timp succes. Acești oameni nu caută recunoașterea, triumful vine la ei pe neașteptate. Este un fel de produs secundar al unei stări mintale ieșite din comun. Schizofrenicii nu sunt capabili să mențină o eficiență ridicată a activității lor de gândire. Ei au nevoie de o cârjă psihologică, adică un antrenor.

Poate pacientul să lucreze? În unele sectoare, da. Spre deosebire de oamenii obișnuiți, ei nu se distrag și sunt rezistenți la stres. Câștigă acel angajator, care va folosi caracteristicile gândirii creative a unui astfel de angajat pentru a lua decizii nestandarde.

O fericire specială

Acești pacienți suferă din cauza bolii lor. Şi sunt mulțumiți doar atunci când boala îi lasă, când nu există halucinații şi delir. Adevărata fericire pentru o astfel de persoană poate fi viața în lumea sa interioară, plină de o frumusețe deosebită.

Oamenii sănătoși au nevoie de schizofrenici?

Autorul crede că umanitatea va trebui să plătească pentru oamenii geniali, prin faptul că schizofrenicii vor trăi printre noi. Persoanele “normale” nu vor putea evolua fără ei, iar schizofrenicii, la rândul lor, nu vor putea trăi separat de oamenii sănătoși.

Sursa