Învață să descifrezi semnificația din spatele desenelor copilului tău. Iată ce emoții poate transmite culoarea!

Orice desen, într-un fel sau altul, reflectă lumea interioară a autorului. Unul şi același subiect sau peisaj, fiecare îl va picta în felul său. Orice autor va alege culori, forme și linii care sunt în concordanță cu lumea sa interioară, starea lui de spirit şi cu ceea ce simte.

Acest lucru este evident, mai ales în desenele copiilor. Desigur, nu puteți face concluzii pe baza unui desen: “Odată ce a pictat totul negru, înseamnă că are depresie”. Pentru a obține o imagine obiectivă a stării tânărului artist, trebuie să comparați mai multe desene, făcute într-o lună sau două.

Mai întâi de toate – acordați atenție subiectului desenelor.

Cele mai frecvente subiecte în desenele copiilor sunt: animalele și oamenii, soarele și cerul, casele și copacii, iarba și florile.

Lipsa persoanelor din desene poate indica dificultăți în comunicare.

Un număr mare de animale cu dinți, coarne, răutăcioase și periculoase – indică o stare tensionată a copilului.

Dacă un băiat de 6-7 ani desenează arme, războiul, dinozauri, scorpioni – nu vă faceți griji, este normal. Astfel, se pregătește pentru rolul de bărbat, apărător, războinic, pentru ca într-o situație reală să nu se piardă cu firea și să reacționeze corect în caz de pericol.

Dacă fetița de 6-8 ani desenează deseori prințese, mirese, fundiţe și trandafiri – de asemenea, e normal și spune despre faptul că se pregătește pentru rolul de domnișoară, femeie, cea mai fermecătoare și atractivă.

Culoarea transmite emoțiile.

Atunci când analizați culoarea în desene, trebuie să acordați atenție acelor culori care sunt prezente exagerat sau nejustificat. De exemplu, atunci când întregul desen este realizat cu contur negru, iar copilul refuză să-l coloreze. Sau în rosu sunt vopsite obiectele, care de fapt, nu sunt roșii.

Albastru este culoarea încrederii și liniștii. Școala albastră este un semn de adaptare la procesul de învățare.

Verdele transmite sentimentul de siguranță, acceptare.

Roșu – tensiune emoțională, iritare, conflict. De exemplu, unul dintre membrii familiei poate fi vopsit în roșu.

Galben – activitate, dispoziție bună, atitudine pozitivă.

Roz – senzația de gingășie, sensibilitate.

Gri – o stare de anxietate vagă.

Negru – dacă predomină în desene, indică depresie și experiențe grele.

Indiferent de culoare, colorarea completă, umbrirea, neclaritatea figurii indică experiențe negative. Ceea ce este vopsit, îi provoacă copilului o mare îngrijorare sau frică. Aceasta poate fi atât figura bunicii grav bolnave, a medicului cu seringa în mână sau un câine rău.

Dimensiunile detaliilor.

Este importantă atât dimensiunea imaginii în raport cu foaia de hârtie, cât și mărimea detaliilor individuale.

Un desen sau figuri mici indică incertitudinea, timiditatea, anxietatea tânărului artist.

Poziția imaginii deasupra liniei de mijloc a foii – indică o supraevaluare a respectului de sine și nemulțumire pentru rolul său în colectiv sau în grup.

Ceea ce este important pentru copil, va desena de dimensiuni mari, iar ceea ce nu este foarte semnificativ – de dimensiuni mici. Desenându-și prietenii, el îl va desena mare, nu pe cel mai înalt, ci pe cel care exercită cea mai mare influență asupra lui. Acordați atenție, dacă lipsesc mâinile – acest lucru indică dificultăți în interacțiunea cu lumea exterioară, în special în comunicare.

Dimensiunile mari ale capului în figură – arată că rațiunea autorului predomină asupra sentimentelor și că apreciază inteligența și erudiția celorlalți.

Dimensiunile mari ale urechilor – indică importanța părerii celorlalți, se pare că “ascultă” de cuvintele lor.

Cel mai important lucru atunci când analizați un desen, este impresia generală. Ce emoții sunt exprimate? Bucurie, mulțumire sau dor, frică, singurătate – ce trăiește acum în sufletul copilului tău? Ce vrea să-ţi spună prin desenul său?

Sursa