10 sfaturi eficiente care te vor ajuta să nu-ţi mai faci griji inutil

Încă Platon susținea că trupul și conștiința sunt interdependente, iar în secolul al XIX renumiții medici Mayo au constatat că mai mult de jumătate dintre pacienții spitalizați, sunt oameni care suferă de diverse probleme psihologice: frustrare, anxietate, depresie și disperare. Psihologii moderni ne împărtășesc mici trucuri, care ne permit să evităm toate aceste stări şi să ne simțim cât se poate de confortabil.

1. Scopuri bine determinate

Probabil fiecare om în viaţa sa a luat una sau mai multe decizii, după care se întreba dureros dacă a făcut totul corect. Nu uita că decizia deja a fost luată, de aceea, trebuie să acționezi decisiv şi să respingi orice îngrijorare în legătură cu acest lucru. Nu trebuie să te oprești, să eziți, să revizui sau să repeți deciziile din trecut. De îndată ce ai ales calea de acțiune, trebuie să o menții şi niciodată să nu eziți.

2. “Compartimente de memorie zilnice” 

Toţi cunosc sentimentul de anxietate pentru ceva ce s-a întâmplat sau se poate întâmpla în viitorul apropiat. Pentru a evita acest sentiment inutil, sunt necesare așa-numitele “compartimente de zi”. La fel cum nava are compartimente etanșe, este necesar să faci în memorie un “compartiment” pentru ziua curentă. Sună ciudat, dar tot ce s-a întâmplat în trecut sau se poate întâmpla în viitor nu ar trebui să te deranjeze astăzi și nu trebuie să te gândești la asta.

3. Strategia: minimizarea daunelor

Dacă anumite evenimente te neliniștesc, trebuie să te întrebi: “Ce se poate întâmpla mai rău?” Apoi trebuie să-ţi imaginezi ce poți face pentru a minimiza consecințele negative pentru tine. De exemplu, dacă omul pierde locul de muncă, nu merită să-şi facă griji – el în orice moment poate găsi altceva. De îndată ce omul se gândește la cel mai grav scenariu și face un plan pentru situațiile de urgență, el se va simți mult mai calm.

4. “Stop-loss”

Uneori omul se “omoară” din cauza grijilor negative, însă poți înceta să te gândești la ele şi îţi va fi mult mai bine. Poţi încerca să folosești strategia traiderilor, așa-numita cerere “stop-loss”, în care acțiunile sunt cumpărate la un anumit preț, apoi se observă cum evoluează prețul lor. Dacă totul merge prost și prețul acțiunilor atinge o anumită limită, acestea sunt imediat vândute. Acest lucru previne pierderile ulterioare. În același mod, poți pune “stop-loss” lucrurilor care îţi provoacă stres și durere.

5. Semne externe ale fericirii

Omul nu poate influența direct modul în care simte, însă poate face schimbări în modul de a gândi şi acționa. Dacă te simți trist sau melancolic, ar trebui să zâmbești sau să cânți o melodie veselă. Și nici măcar nu este nevoie să mimezi semne exterioare de fericire, ci doar să te concentrezi pe gânduri mai fericite.

6. Bunătate necondiționată

Când oamenii fac fapte bune, deseori o fac așteptând recunoștință. Dacă așteptările nu s-au îndeplinit, ajungi să fii dezamăgit. De aceea, nu aștepta recunoștință. În schimb, te poţi bucura că faci ceva bun pentru alţii.

7. Unicitatea

Genele fiecărei persoane sunt unice. În ciuda acestui fapt uimitor, mulți ar dori să fie altcineva, crezând că aşa se trăiește mai bine. A trăi o viață străină este ceva lipsit de sens. Trebuie să-ţi realizezi unicitatea și să te bucuri de ceea ce eşti cu adevărat.

8. Critica

Atunci când omul este criticat, de multe ori acest lucru înseamnă că el face ceva remarcabil. De fapt, trebuie să mai faci un pas și să vezi ce se întâmplă. Acest lucru poate fi considerat un compliment.

9. Odihna

Oamenii de știință consideră că emoțiile sunt cea mai frecventă cauză a oboselii. Însă acest lucru funcționează și în direcția opusă: oboseala cauzează mai multă anxietate și emoții negative. De aceea, fiecare trebuie să înțeleagă pentru sine că odihna este absolut necesară, astfel evitând ca ea să se acumuleze.

10. Locul de muncă

În viață există câteva surse mari care ne aduc suferință şi una dintre ele este munca de zi cu zi pe care omul o disprețuiește. În mod firesc, ar fi înțelept să nu alegi un loc de muncă pe care îl urăști, dar uneori nu mai poți face nimic. O modalitate de a face munca mai plăcută și mai lipsită de griji este să rămâi organizat: un birou dezordonat cu siguranță îţi va aduce probleme inutile.

Sursa