5 paşi simpli: cum să iei o decizie ușor și să nu regreți mai târziu

Dacă trebuie să iei o decizie şi cu acest scop citești acest articol, permite-mi să te felicit: eşti o persoană fericită, pentru că ai o alegere.

Sunt oameni care nu au posibilitatea să ia decizii. Unii nu au mâini, alţii nu pot vedea sau nu pot vorbi. Ei au la dispoziție doar propria atitudine față de faptul că nu pot schimba nimic. Dacă ai o inimă care se zbate, două mâini, două picioare pentru a funcționa normal în această lume, felicitări, ești un om fericit. Ai puterea să faci o alegere.

Având libertatea să alegi, acest lucru servește ca bază pentru un psihic sănătos și o bună prosperitate în viață.

Cum poţi lua o decizie?

Este mai bine să aplici această tehnică când eşti bine dispus(ă). Nu permite seriozității să-ţi influențeze alegerea.

De exemplu, să ne imaginăm că trebuie să faci o alegere:

1. Îţi poţi asuma un proiect de care nu eşti sigur(ă) că îl poţi îndeplini – va trebui să te încadrezi în termenul de 2 săptămâni. Nu eşti sigur(ă) dacă acest proiect îţi stă în puteri, iar munca pare plictisitoare.  În schimb vei câștiga 100 de dolari.

2. Îţi place să fii creativă. Nimic serios. În timpul liber pictezi. Nu eşti un mare profesionist, însă când soțul tău vine de la muncă şi comentează atât de amuzant încercările tale artistice, ai sentimentul că și pisica voastră moare de râs.

Acum întreabă-te: “Ce aleg?”

“Proiectul îmi aduce 100 de dolari, însă nu-mi aduce prea multă satisfacție. Cu siguranță acești bani vor fi cheltuiți pentru nevoile de bază: achiziții plictisitoare sau plata serviciilor. Pictura îmi aduce amintiri frumoase. Nu câștig bani, însă în cele din urmă joacă un rol mult mai important pentru confortul meu, decât toate proiectele luate împreună.”

Planul de acțiune este următorul:

1. Învaţă să te bucuri (da, cât de straniu nu ar fi, nu toţi se pot bucura cu adevărat.)

2. Învaţă să scapi de sentimentul de vinovăţie pentru bucuria experimentată, care nu-ţi aduce bani.

3. Conștientizează că bucuria există doar acum, în prezent. Încercările noastre de a controla viitorul sunt naive şi în cele mai multe cazuri se termină cu dezamăgire şi eşec.

4. Conștientizează că stabilitatea este cel mai șubred concept din lume. Pe lângă faptul că este pur individuală, este și extrem de egoistă: să gândim că putem prevedea totul, punând pe umerii noștri fragili cursul evenimentelor lumii, cel puțin ne ia o bună parte din timpul nostru prețios. Și în cel mai rău caz, ne scufundă într-o experiență sumbră de goliciune, plictiseală și alte filozofii negative.

5. Ia decizii pe baza sentimentului de bucurie, plăcere și confort. Ascultă-te. Ascultă-ţi doar sufletul. Nimeni nu știe la ce universitate trebuie să mergi. Nimeni nu știe ce mâncare trebuie să mănânci, pentru a pierde kilogramele în plus. Nimeni nu știe mai bine decât tine ce animal să-ţi cumperi, ce carte să citești și ce ramă pentru ochelari să alegi. Numai tu știi asta. Este doar alegerea ta.

Sursa