Traumele din copilărie care ne otrăvesc viaţa – lupți sau înveți să trăiești cu ele?

O mulțime de cercetări au demonstrat că toate traumele noastre sunt din copilărie.  În acest articol voi descrie unele traume care se întâlnesc cel mai des la oameni.

1. Părinţi dominanţi

Trauma: Părinţii tăi te-au controlat toată viaţa. De la ce mănânci, când mergi la culcare, până la acei oameni care îţi pot fi prieteni. Ei țipau la tine, chiar te puteau lovi, motivând acest lucru prin faptul că fac totul pentru binele tău.

Consecințe: Acum nu poți trăi fără aprobarea părinților. Toate deciziile tale le discuți cu ei și chiar dacă crezi că sunt greșite, faci totul cum îţi spun ei.

Astfel de oameni adesea sunt foarte nefericiți, nu au munca pe care au visat-o, trăiesc fără familie și copii.

2. De ce te-am născut

Trauma: Întotdeauna ţi s-a spus că odată cu apariția ta li s-a schimbat viaţa. Câte probleme și dificultăți au apărut, cum li s-a distrus viaţa, iar planurile pe care le aveau nu s-au materializat. Iar dacă mama îţi mai descrie în culori cât de grea a fost nașterea, asta va lăsa o cicatrice în sufletul tău pentru toată viaţa.

Consecințe: Un sentiment constant de vinovăție. Vei depune toate eforturile să le întorci datoria. Iar mamei îi vei ierta totul și-i vei îndeplini orice capriciu pentru sacrificiile ei.

3. Așteptări nejustificate

Trauma: Mama visa să devină artist. Din anumite motive, nu a reușit. Prin urmare, când te-ai născut ea a decis că tu vei face visul ei realitate. Sau părinții au investit în tine multe forţe, bani, te-au dus la dansuri, muzică, ţi-au cumpărat pian. Și așteptau ca în final să-şi primească dividendele. Așteptau să devii cântăreț, muzician, coregraf.

Consecinţe: Sentimentul că nu le-ai justificat așteptările. O stare constantă că ești inferior și prost. Doar ei au investit atât de mult în tine, iar rezultate nu există.

4. Grija excesivă

Trauma: Încă din copilărie părinţii te-au îndepărtat de cele mai mici dificultăţi. Să încălzeşti supa? Te vei arde. Să mergi cu bicicleta? Vei cădea. Să brodezi? Îţi vei străpunge degetul. Tot ce încercai să faci, ţi se interzicea şi făceau ei în locul tău, motivând că ei vor face mai repede şi mai bine.

Consecințe: Ai o problemă să începi ceva. De la prepararea mâncării, până la a face cunoștință cu cineva pe care îl simpatizezi. Ești speriat să faci primul pas.

5. Comportă-te ca un adult!

Trauma: Expresia “Nu te comporta ca un copil” este una dintre cele mai traumatizante. Dacă în copilărie alergai, râdeai cu voce tare, te jucai zgomotos – mulți părinți îţi spuneau această expresie, deşi este normal să te comporți așa! Din cauza observațiilor constante, ai dezvoltat un reflex că a fi copil este rău.

Consecințe: Crescând, acești oameni nu se pot relaxa deloc. Pentru ei, este o problemă să se bucure de viaţă. Iar dacă vor face ceva în stilul unui copil, atunci se vor pedepsi mult timp pentru această manifestare.

6. A merita iubirea

Trauma: Expresia “Nu meriți” o auzim deseori în copilărie. De obicei, este folosită pentru unele cheltuieli financiare. Patine, o păpușă, o minge – nu meriți. Dar dacă te poţi cumva împăca şi explica asta cu lipsa de bani în familie, atunci ce să faci cu emoțiile? Ai primit o notă rea nemeritat şi mergi la părinți să primești dragostea și iertarea lor. Dar ei, fără să clarifice situația, te resping, spunând că nu meriți.

Consecințe: În viața adultă, acești oameni vor depune mult efort pentru a merita iubirea. Colegul nu comunică cu tine? Trebuie să-i faci un ceai, să-l ajuți să se mute. Astfel încerci să-i câștigi prietenia. Soția nu doarme cu tine, spunând că ești un soț rău. Îi vei cumpăra o rochie, diamante, o călătorie – pentru a-i câștiga dragostea.

Acestea sunt câteva, dintre multele traume din copilărie ce ne otrăvesc viața. Există trei variante de evoluție a evenimentelor. Prima – lăsăm totul așa cum este. A doua – le prelucrăm și încercăm să le facem să lucreze pentru noi. A treia – încercăm să le eliminăm pentru totdeauna. Pe care o alegeți – depinde doar de voi.

Sursa