Cea mai frumoasă şi înțeleaptă PARABOLĂ despre prietenii adevărați. Merită citită!

Odată, pe un drum lung în deșert, călătorea un om şi câinele său. Mergeau deja de câteva zile și erau foarte obosiți. Drumul era greu: nu găseau apă să-şi potolească setea, nici umbra copacilor pentru a se putea odihni.

Şi iată, că în depărtare au zărit un castel măreț, în fața căruia se întindea o grădină verde. Apropiindu-se, călătorul a văzut fântâni și râuri și a vrut imediat să bea.

Omul de la poartă a fost extrem de amabil, sugerându-i călătorului să facă un popas, promițându-i mâncăruri şi băuturi delicioase.

– Doar că va trebui să lăsați câinele la poartă, spuse el. – Stăpânul nostru urăște câinii.

– Nu pot, a spus omul.

Călătorul şi-a continuat drumul, suferind de foame și de sete. Câinele de abia se putea mișca, era complet epuizat.

Peste câteva ore au zărit o cabană mică, dar foarte frumoasă, în care trăia o femeie drăguță. Deschizând ușa, ea imediat i-a oferit călătorului un pahar cu apă, de parcă i-ar fi citit gândurile.

– Ne puteţi găzdui o noapte? – a întrebat călătorul.

– Probabil – a răspuns ea.

– Doar că eu sunt cu câinele meu şi nu-l pot lăsa, deci dacă nu se poate, spuneți-mi de la început.

– Intrați ambii – a zâmbit femeia.

În timpul cinei, femeia i-a spus călătorului că, de fapt, nici el, nici câinele nu ar fi suportat drumul lung și ar fi murit, iar acum sunt în rai. Ajungând la casa ei, au ajuns în sfârșit în adevăratul Paradis.

– Nu departe era un castel – i-a spus bărbatul. Cui îi aparţine?

– Este castelul diavolului – a spus ea cu tristețe – Este intrarea în iad. Ei atrag întotdeauna oamenii cu îndemânare, tu cum ai reuşit să treci pe lângă ei?

– Totul e simplu. Nu au vrut să-l lase pe cel mai bun prieten al meu să intre – a spus călătorul, privindu-şi câinele.

Unul dintre cele mai oribile lucruri pe care îl poate face un om, este să-şi trădeze prietenul. Nu contează dacă este om, câine sau pisică – trădând un prieten, mai presus de toate, te vinzi pe tine, emoțiile tale și viața în general.

Sursa