Parabola omului înțelept, care şi-a învins dușmanii, chiar cu ajutorul lor…

Într-o ţară îndepărtată, demult, demult fiecare condamnat la moarte, înainte de executare era rugat să tragă un bilet al sorții. În pungă erau doar 2 foiţe pe care scria: “Viața” sau “Moartea”. Dacă condamnatul extrăgea prima foiţă, era iertat. Dacă o extrăgea pe a doua – sentința era executată imediat. Astfel, fiecare persoană condamnată avea o speranță până în ultima clipă, iar judecătorii aveau un vot “de sus” pro sau contra deciziei.

Un om din acea ţară şi-a deschis o mică afacere, care treptat a început să dea roade şi odată cu succesul au apărut şi dușmanii. La început, din cauza calomniilor el a fost arestat, iar apoi, l-au condamnat la moarte. Știind că omul are întotdeauna o șansă de salvare, prin minciună, au furat din pungă inscripția “Viață” și au înlocuit-o cu alta, pe care au scris “Moartea”. Astfel, dușmanii nu i-au lăsat nicio șansă de salvare. Însă omul avea prieteni, care au aflat despre isprava dușmanilor şi i-au spus că îl așteaptă două foițe pe care scrie “Moartea”. Ciudat, dar condamnatul s-a bucurat de această veste, i-a rugat să nu spună nimănui nimic, pentru că asta îl va salva.

Prietenii au decis că omul şi-a pierdut mințile înainte de moarte, însă el i-a convins să păstreze tăcerea. În dimineața următoare, omul a scos din pungă mesajul sorţii şi….a fost eliberat. 

Atât prietenii, cât şi dușmanii ştiind ce mesaje erau în pungă au rămas nedumeriți, cum a ieşit omul din această situație, aparent fără ieșire?

Cum s-a salvat omul? A scos din pungă un bilet şi fără să-l citească l-a înghiţit. Judecătorilor nu le-a rămas decât să verifice ce mesaj a rămas în pungă. Iar acolo rămăsese “Moartea”, deci au luat decizia că omul a extras “Viaţa”

Astfel, dușmanii pregătindu-i moartea sigură, fără să vrea, i-au adus salvarea.

Nu uitați: dușmanii şi răufăcătorii apar atunci când aveţi o viaţă bună. Dacă îi aveţi – înseamnă că sunteți demni de a fi invidiați.

Sursa