Imaginea mamei: cum îşi pune amprenta asupra fiicei?

Nu poţi deveni femeie adevărată fără figura maternă. Orice s-ar întâmpla, există întotdeauna o imagine a celei prin care fata înțelege ce înseamnă să fii femeie. În funcție de tipul de relație dintre mamă și fiică, se vor pune bazele feminității.

Am identificat câteva tipuri de mame și particularități de educație pe care le aplică faţă de fiicele lor.

Mama infantilă

Mamă excesiv de emoțională, cu manifestări imature în viață. Femeia care nu a putut să ia o poziție adultă în viață, folosindu-se de slăbiciunea și stângăcia sa, pentru ca cei din jur să-i rezolve problemele.

În comunicarea cu fiica sa, tinde mereu să fie o “prietenă”, îşi poate chiar cumpăra aceeași îmbrăcăminte. Nu poate construi în relația cu fiica ei, limitele necesare: copilul ajunge într-o situație, când e nevoit să fie în poziția de adult.

Mama strictă sau dură

Această mamă îi dă ordin fiicei sale (direct sau indirect) să renunțe la sexualitatea sa. Cruzimea poate fi exprimată prin cuvinte sau acțiuni. Adesea, astfel de femei nu sunt mulțumite de viața lor sexuală, iar dacă tatăl trăiește în familie sau participă la educația fiicei, mama se exprimă negativ despre el și tinde să-şi atragă fiica de partea sa. Născând în fiica ei dezgust față de bărbați și frică faţă de alte femei, această mamă îşi pune copilul în fața unei alegeri: să se supună sau să se revolte.

Mama absentă

Mamă care nu este prezentă în viața fiicei ei şi nu construiește o relație semnificativă cu ea. Fiica se poate simți ca un obiect de prisos, în calea fericirii mamei sale.

Adesea, această mamă are o viață sexuală activă, iar fiica pentru ea este, fie o obligațiune, fie o “eroare” care i-a distrus viața. Absenta, de multe ori este explicată prin faptul ca fiica nu este aşa cum şi-ar fi dorit. Toate acestea provoacă traume grave. Copilul toată viaţa este urmărit de sentimentul de dor, dorință care poate fi resimțită de prietenii și partenerii deosebit de receptivi.

Exact aceste mame educă paciente cu tulburări psihice grave: tulburarea la limită sau bipolară.

Mama-sexy

Este un tip de mamă egoistă, care se interesează doar de sine, tinde să ducă un mod de viaţă cât mai hedonist, lăsându-şi fiica într-u colţ al vieţii sale. Fata îşi vede mama în cele mai bune ținute, cu machiaj incredibil, seducătoare, dorită de bărbați.

Maternitatea pentru astfel de femei – este o amenințare pentru puterea lor sexuală. Fetiţa ce crește şi se maturizează, cumva o sperie, ea poate simți concurență și încearcă în orice mod să-i stranguleze feminitatea și atractivitatea. De aceea, fiica se va simți urâtă, indiferent de atractivitatea reală – în familie există loc doar pentru o singură femeie frumoasă.

Mama frigidă

Această mamă răspândește în jurul subiectului de feminitate frigul morții, judecând şi umilind orice manifestare a comportamentului sexual.

Negând sexualitatea, flirtul, amorezarea, ea îşi învață fiica să vadă în manifestațiile senzualității, doar lipsa de demnitate şi limite extreme ale urâțeniei.

Mama pseudo-iubitoare

Acesta este un tip special de mamă crudă, egoistă, ce interzice totul, însă din exterior pare a fi o persoană foarte drăguță. Viața celor dragi va fi plină de durere și de sentimentul sufocant de lipsă de libertate.

Fiica nu va găsi suport în nimeni și, în cele din urmă, se va convinge doar de lipsa propriei valori. E imposibil să alegi un comportament potrivit, deoarece mama va găsi întotdeauna o modalitate de a-ţi agita sentimentele de vinovăție. Pentru ea, acesta e instrumentul principal de a construi relația centrată doar pe ea.

Mama “cloşcă”

Îşi înconjoară fiica cu multă grijă, făcând din ea o zeiță, căreia i se închină întreaga familie. Dorințele fiicei sale sunt lege, şi nu doar împlinite, ci și anticipate. Succesul ei este ridicat în slăvi.

Adesea, această mamă poate avea respectul de sine scăzut, astfel încercând să-şi “vindece” copilăria nu tocmai foarte bună, cu ajutorul copilăriei ideale a fiicei sale. Principalele capcane ale unei astfel de educații, sunt socializarea redusă a fiicei și incapacitatea de a face față frustrării.

Mama complice

Imaginea unei mame aproape perfectă. La ea este construită armonios relația cu propria sexualitate. Nu divulgă prea multe în această privință, nu împărtășește detaliile. Însă dacă la vârsta adultă fiica îşi va pune întrebări despre sexualitatea mamei, va înțelege că ea a fost fericită.

O astfel de mamă manifestă destulă sensibilitate față de fiica ei, este binevoitoare și prietenoasă, dar rămâne mamă, fără a cere să fie prietenă. Să crești în acest cadru este plăcut şi sigur: ciocnirile neplăcute cu lumea exterioară se pot întâmpla, însă fiica este convinsă că mama întotdeauna o va ajuta şi o va susține, întotdeauna va putea vorbi cu ea.

Mama-complice va face totul la timp: va cumpăra primul sutien, va merge cu fiica ei la cosmetolog în perioada erupțiilor adolescente, va discuta despre menstruație și epilare, îi va recomanda fiicei ținute armonioase. Și în același timp, va accepta calm ciudățeniile tinereții, cum ar fi tunsorile ciudate sau părul vopsit roz.

Indiferent cât de dificilă nu ar fi personalitatea mamei, aceasta se explică de propria copilărie şi epoca în care a crescut. Acum, fiecare dintre noi este un adult complet responsabil pentru viața și fericirea sa. Trebuie să lăsăm supărările din copilărie, să ne armonizăm în caz de traume emoționale profunde și să fim mame complet diferite pentru copiii noștri.

Sursa