De ce femeile mature îşi aleg bărbați mai tineri…

Vorbim atât de des despre criza vârstei de mijloc la bărbați, însă uităm complet despre faptul că și femeile o experimentează. Și dacă simptomele la bărbați sunt bine descrise și chiar înțelese cultural – mă refer la cinematografie, bancuri, călătorii pe jeturi private și amante tinere, atunci, despre criza la femei nu este nimic clar.

Femeile într-un fel, sunt considerate mai stabile. În timp ce bărbatul îşi caută sensul vieţii, noi stăm acasă, muncim, creștem copiii. Și doar foarte puține dintre noi fac pași disperați și schimbă totul în viața lor.

Dacă o femeie matură se îndrăgostește sincer de un bărbat mai tânăr – este un lucru minunat. Însă, dacă partenerul este ales intenționat pe principiul “important e să fie mai tânăr”, aici deja este discriminare de vârstă și un simptom al crizei personale.

Revistele şi unii psihologi au găsit o explicație: ei spun că în acest mod femeia încearcă să compenseze anii teribili petrecuți lângă un partener de aceeași vârstă, când era nevoită să se implice în relațiile soțului cu părinții lui, cu el însuși, cu copiii, cu jobul, cu modul de viață. Şi o relație nouă, cu un bărbat mai tânăr este chiar ceva benefic – nu este traumatizantă, e ușor de înțeles.

Minciuna absolută, asta vreau să vă spun.

Într-o relație cu un partener mai tânăr, apar multe întrebări simultan. Cum trec întâlnirile? Ce cadouri poţi face? Cum să nu împovărezi relația mai mult decât poate suporta? Cum să recunoști dragostea și vânătoarea? Care sunt responsabilitățile lui? Dar ale ei? Ce cuvinte nu pot fi rostite? Cum să-i spui că ești rănită? Cum să supraviețuiești glumelor despre vârstă și experiență? Cum să faci singură glume, fără să rănești? Cum să reacționezi la întâlniri ocazionale într-o cafenea sau pe stradă? Cum să tratezi faptul că primul SMS îl scrii tu, și nu el? Și cum tratezi faptul – că tu ești inițiatoarea întâlnirilor? Şi în cele din urmă cine cumpără prezervativele?

Oare e ușor să accepți faptul că dincolo de această relație – chiar și cu s*x excelent – nu există nimic? E mare tentația de a te implica într-o relație pe termen lung, doar pentru că tânărul tău partener nu știe să formuleze ceea ce vrea în viață, iar tăcerea sau mormăiala lui o accepți ca acele cuvinte pe care ai vrea să le auzi.

Acest lucru se întâmplă adesea doar pentru că bărbatul tânăr subconștient:

– presupune că eşti mai ocupată decât el;

– ai mai mult succes și se teme de comparații dintre voi;

– se bazează pe abilitatea ta de a rezolva problemele, întrucât ai deja copii/experiență /capacitatea de a organiza totul;

– se teme să fie nepotrivit.

Dacă mai adăugăm la această gamă de întrebări furtuna interioară, atunci povestea se poate transforma într-o experiență destul de tristă și traumatizantă, pe care nici s*xul bun nu o poate compensa. Pe de altă parte, această remarcă este valabilă pentru orice relație: serioasă și nu prea.

Pentru că, în esență criza vârstei de mijloc – este o criză de recunoaștere și e mai bine să o depășești în alt mod: nu la întâlniri cu un amant mai tânăr miercurea / joia/vinerea, cu o mantră interioară “Doar mă distrez” și cu întrebări nervoase despre ce înseamnă s*xul pentru tine și cât costă relația.

Ci mult mai interesant – să găsești timp pentru tine, să înveți să dăruiești bucurie, să împarți responsabilitățile, să iubești şi să fii iubită, să accepți cadouri şi să le faci, să fii recunoscătoare, să fii cu cei care îţi aud sentimentele şi cu care ai un bagaj cultural comun.

Pe de altă parte, taxa de conștientizare – sunt greșelile. Inclusiv şi acestea ridicole: “Am o criză, o să-mi găsesc un amant mai tânăr să o depășesc”.

Autor: Ksenia Chudinova

Sursa