7 semne ale părinților toxici: cum le dăunează copiilor, fără să conștientizeze acest lucru!

Părinții sunt diferiți, la fel și abordarea față de creșterea şi educarea copiilor. Unii dintre ei sunt foarte stricți și controlează fiecare aspect al vieții copilului, alții se comportă destul de detașați, permițându-i copilului să ia propriile decizii și să facă greșeli. Din păcate, nu toţi părinții pot fi un exemplu bun pentru copiii lor. Desigur, toţi facem greșeli din când în când, dar unele erori părintești pot lăsa o urmă de neșters în psihicul copilului.

Află dacă părinții tăi au făcut unele greșeli, atunci când te-au crescut. Și dacă tu ești părinte, încearcă să eviți aceste 7 acțiuni, pentru că ele îi provoacă copilului tău o durere imensă.

1. Părinții toxici nu sunt capabili să creeze un mediu sigur și favorabil.

Sentimentul de securitate, indiferent de ce facem sau spunem, ne convinge de iubirea necondiționată a părinților. Numai în acest caz avem curajul să încercăm lucruri noi şi să ne cunoaștem cu adevărat.

Dragostea dură nu ne oferă dreptul la greșeală, de aceea, nu poate fi considerată o abordare bună în educație.

2. Părinții toxici critică fiecare pas al copilului.

O astfel de atitudine negativă lipsește copilul de încrederea și motivația de a încerca lucruri noi. Faptul că un copil face greșeli şi învață din ele, este un lucru absolut normal. Critica – nu este o soluție.

Încearcă să-l încurajezi mai des, nu să-l critici!

3. Părinții toxici cer mereu atenția copiilor

Mulți părinți îşi consideră copiii datori cu ceva, doar pentru că şi-au consumat timpul și energia cu ei. Aceşti părinţi nu înțeleg că orice copil are dreptul la viața proprie și nu este obligat să se afle mereu lângă ei.

Nicio relație nu trebuie să fie forțată, nici măcar între părinți și copii!

4. Părinții toxici dau vina pe copii pentru toate păcatele.

Unii părinți dau vina pe copiii lor, indiferent ce nu ar face. Chiar pentru problemele lor! Dacă mama și tata te-au insultat emoțional sau fizic, cu siguranță nu e vina ta, chiar dacă te-au făcut să crezi asta. Întrucât majoritatea copiilor cred fiecare cuvânt al părinților, acest comportament poate afecta puternic psihicul copilului.

Devenind adult, acest om, cu o probabilitate foarte mare, va ajunge în relații abuzive, deoarece crede că acest comportament este absolut normal și nu merită ceva mai bun.

5. Părinții toxici nu le permit copiilor să-şi exprime gândurile și emoțiile

Fiecare dintre noi trece prin vremuri mai bune și mai rele, deci este important să vorbim despre tot felul de sentimente și să nu păstrăm emoțiile negative în interior. Astfel de conversații pot preveni multe boli psihice și fizice. Educându-ţi fiul cu atitudinea “băieții nu plâng” – este greșit. Abilitatea de a-şi arăta emoțiile, îi va permite copilului în viitor să devină o persoană hotărâtă, grijulie și iubitoare. Suprimarea emoțiilor poate duce la depresie și singurătate.

Ca părinte, încurajează-ţi copilul să-ţi povestească despre sentimentele sale.

6. Comportamentul părinților toxici este adesea înfricoșător sau  greu de înțeles

Desigur, ordinea şi disciplina sunt foarte importante, însă copilul tău nu ar trebui să se teamă de tine. Dacă-l crești cu senzația că el este întotdeauna vinovat de toate, sau îl pedepsești tot timpul, îi va fi frică să vorbească cu tine despre lucruri importante. Mai târziu, îi va fi foarte greu în viață. În plus, acești copii se simt izolați.

Există o diferență enormă între respectul față de părinți și frica de ei.

Sarcina ta principală este să-i creezi un mediu sigur și iubitor, astfel încât copilul să știe că poate vorbi întotdeauna cu tine sau poate să-ţi ceară sfatul.

7. Părinții toxici se gândesc doar la sine

Părinții trebuie să ţină cont de gândurile şi opiniile copiilor. Este foarte important ca întreaga familie să fie inclusă în procesul de luare a deciziilor importante.

Și dacă ai luat o altă decizie, neapărat explică-i motivele acestui act, calm și pe înțelesul lui.

Sursa