“Copiii francezi nu scuipă cu mâncare.” 5 Secrete de educație de la mamele din Franţa

Autoarea bestseller-ului: “Copiii francezi nu scuipă cu mâncare” Pamela Druckerman a dovedit că pentru a face faţă majorității “coșmarurilor parentale”, metodele franceze de educație sunt excelente. Ea formulat 5 reguli care le ajută pe mame să fie mai bune, dar și să facă o carieră în timp ce cresc copiii. În continuare vă prezentăm aceste reguli care s-ar putea să fie utile şi pentru Dvs.

1. Nu există mame perfecte

O femeie care lucrează întotdeauna vrea să îmbrățișeze imposibilul: să fie o mamă ideală și, în același timp, să-şi facă o carieră de succes. De fapt, ea lucrează în două schimburi – la birou și acasă. Deci, franțuzoaicele au un aforism preferat: “Nu există mamă perfectă”. Nu încercați să fiți perfecte. Această idee este cea mai importantă, fundamentală.

Francezii mai cred că nașterea unui copil nu este asemenea unui maraton care se încheie la universitate. Aceștia nu-și învață copiii să citească și să scrie până la vârsta de 6 ani, nu lucrează din greu cu copiii ca să însușească multă informație din fragedă copilărie.

2. Trebuie să ai propria sursă de venit

Mamele franceze sunt convinse că femeia are nevoie de propria sursă de venit. Chiar dacă te-ai căsătorit cu un bărbat înstărit și iubitor, o femeie ar trebui să se gândească: “Ce se întâmplă dacă într-o zi totul se prăbușește?” Ea trebuie să aibă o profesie, o slujbă sau orice altă sursă stabilă de venit, pentru orice eventualitate.

Franțuzoaicele după naştere merg la muncă, ele au nevoie de siguranța că vor putea întreține şi educa singure copilul, dacă se întâmplă ceva. Această poziție este extrem de pragmatică și nu există nicio picătură de romantism francez în ea, în schimb, le ajută foarte mult să trăiască.

3. Nu trebuie să-ţi dedici toată viaţa copilului

La baza culturii franceze stă o idee extrem de importantă: fiecare persoană (în special părintele) are nevoie de timp și spațiu doar pentru sine.

Pentru a menține un echilibru în familie, este extrem de important ca o parte din viață să-ţi aparţină doar ţie. Aceasta poate fi jobul, deși nu neapărat. Poate fi oricare dintre hobby-urile tale, sau socializarea cu prietenii – orice, chiar şi creșterea florilor. Francezii sunt profund convinși: dacă îți dedici tot timpul copilului, dacă lumea ta se rotește în jurul lui, este foarte dăunător și chiar periculos, în primul rând pentru copil.

4. Din când în când, separându-te de copil, devii o mamă mai bună.

Atunci când copilul se obişnuieşte că eşti tot timpul alături de el, tot timpul eşti implicată în ceea ce face şi trăieşti împreună cu el fiecare clipă, el nu va învăţa să fie independent. Mai mult decât atât, el nu va învăţa să fie atent cu alţi oameni, să observe necesitățile lor, nu va învăța să empatizeze. Orice franțuzoaică intuitiv simte acest lucru: îndepărtându-se din când în când de copil, îi face un serviciu de neprețuit.

5. Uitaţi de sentimentul de vinovăţie

Nu are sens să te simți, vinovată faţă de copil pentru că lucrezi. Este un sentiment distructiv, care oricum nu schimbă nimic.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să fii cu adevărat lângă copilul tău, atunci când eşti liberă. Nu doar să fii prezentă la plimbare, discutând la telefon cu prietena, dar să petreci timpul împreună cu copilul. Nu trebuie să-ţi faci griji pentru el când eşti la serviciu, nu trebuie să-ţi reproșezi, pentru că nu eşti doar mamă, eşti de asemenea, colegă, prietenă, soție. Singurul lucru pe care, probabil, îl datorezi copilului tău când ești lângă el –  să fii calmă și să fii “aici”.

Sursa