Diferenţele dintre tată şi soţ pe care trebuie să le conştientizeze femeia

Deseori, în soţ se întâlnește proiecția tatălui, aceste două figuri în percepția femeii, se împletesc într-una. Dacă tata era crud – soțul este perceput ca fiind nerăbdător și rău. Dacă tata nu a oferit ceva, în soț, în primul rând se observă zgârcenia. Dacă tata era străin, soțului nu-i pasă de soția sa.

În general, relația cu tata este despre perspective, succes în viață, relațiile cu bărbații, prosperitatea financiară.

Iată diferențele dintre soț și tată pe care trebuie să le conștientizeze femeia:

– Tata – este o persoană “apropiată”, iar soțul un străin. Soțul – prin sânge este “străin”, însă emoțional, intelectual și fizic poate fi apropiat.

– Despărțirea de tata este imposibilă, deoarece jumătate din el întotdeauna rămâne în om. Despărțirea de soţ este posibilă şi din păcate, se întâmplă destul de des.

– Tata poate fi doar unul, toţi ceilalți care încearcă să-l înlocuiască, sunt doar educatori. Te poți căsători de câteva ori.

– Tata stabilește regulile, iar cu soțul regulile se stabilite împreună.

– cu tata există o ierarhie verticală (tata e superior), iar cu soţul orizontală (simbolic un partener este în dreapta, altul în stânga, însă ambii se află pe aceeași linie). Dacă soțul este pe partea dreaptă, acest lucru corespunde rolului de lider în relație. Dacă soțul este în stânga soției – el îi oferă conducerea. Când recunoaștem nevoia de tată, recunoaștem şi ierarhia în familie.

– Cu tata iubirea este necondiționată (pur şi simplu pentru că există), iar cu soţul – condiționată (te iubesc pentru caracteristicile tale emoționale, intelectuale şi fizice, pentru ceea de simt lângă tine). Tata îşi întreține şi protejează fiica pur şi simplu, pentru că e fiica lui, iar soțului îi apare dorința de a proteja şi întreţine soţia, în semn de recunoștință pentru dragoste, respect, recunoștință, admirație faţă de el. Pentru a dezvolta relația cu soțul, sunt necesare „investiții“ şi respectarea unui echilibru în schimbul manifestării iubirii.

– Cu tata un schimb echivalent este imposibil, pentru că de la tata obţinem viaţa, ceea ce înseamnă că pentru respectarea echilibrului trebuie să oferim toată viaţa. Nu poţi să-i întorci direct viaţa înapoi, însă poţi face acest lucru indirect, renunțând la sentimentele şi dorințele tale “pentru tata”.

– Simbolic, tata se află în spatele umărului drept al femeii, este un sprijin pentru ea. Te poţi sprijini pe el, ca pe un zid. Soțul nu poate fi un sprijin pentru femeie. El, așa cum am spus, este alături de ea. Și dacă femeia așteaptă sprijin de la soțul ei, înseamnă că tata nu și-a îndeplinit funcția de siguranță.

– Dacă tata, simbolic poate fi reprezentat ca un zid, atunci partenerii – bărbatul și femeia, își pot îndeplini reciproc funcțiile de cârje. Simțiți diferența – zid şi cârjă. Când femeia spune: “Sunt după soțul meu ca după un zid de piatră”, devine clar că îşi percepe soțul ca pe un tată. Însă soțul nu poate fi tată, locul tatălui este deja ocupat – o dată şi pentru totdeauna.

–  Relațiile intime cu soţul sunt salutate ca o manifestare a iubirii. Relațiile intime cu tata – sunt “tabu”. Raporturile se*uale cu “o rudă” se numesc incest şi duc la degenerarea neamului.

Când omul nu se află la locul său, el se simte inconfortabil. Cine ar vrea să “nu se afle la locul său”? Și în relație se încep problemele.

Pentru bărbat, între mamă și soție există aceleași diferențe. Cunoașterea acestor diferențe ne oferă posibilitatea să observăm confuzia rolurilor, ceea ce duce la intercalarea în sistemul familial, la apariția problemelor. Atunci când observăm o confuzie de roluri – apare oportunitatea de a schimba acest lucru. Conștientizarea este primul pas spre schimbare.

Sursa