4 reguli care te vor ajuta să-ţi schimbi atitudinea despre conflictele din cuplu

Psihologul Daniel B. Wile crede că certurile nu ne îndepărtează, ci dimpotrivă, ne pot ajuta la crearea unei apropieri adevărate în cuplu. El scrie despre acest subiect în cartea sa: “După luna de miere: Cum conflictul vă poate îmbunătăți relația.”

Apropierea – este legătura, datorită căreia partenerii pot discuta despre speranțe, temeri și dificultăți, în special cele care se referă la relații. În această carte autorul descrie modul în care putem crea o astfel de apropiere, fără a evita conflictele, ci mai degrabă, bazându-ne pe ele.

1. Nu tăceți, ci discutați

Problemele în relații sunt alcătuite din două părţi:

– problema în sine,

– şi modul în care partenerii vorbesc despre problemă.

De cele mai multe ori, partenerii rămân tăcuți o perioadă, apoi explodează cu o tiradă de acuzații și evaluări, forțând partenerul să apere sau să atace.

Este important să schimbați modul în care comunicați despre problemă. Vorbind despre ea nu doar în momentul conflictului, ci incluzând-o mereu în dialog. Astfel apare ocazia de a discuta despre contradicţii, când ambii parteneri sunt calmi și constructivi.

2. Transformați problema într-o scuză pentru a vă apropia.

Daniel B. Wile sugerează o viziune puțin diferită: “Apropierea este să-i încredințezi partenerului tău cele mai importante gânduri și să asculți cu atenție când el sau ea, împarte cu tine gândurile sale importante.” Oportunitatea de a te încrede partenerului într-o conversație sinceră, este foarte importantă. Chiar dacă această conversație sinceră este despre faptul că între voi lucrurile nu stau prea bine.

3. Faceți discuția problemei sigură

Autorul numește “dialogul sigur” cel care este lipsit de reproșuri, tensiune, acuzații. Și oferă câteva reguli simple de comunicare.

– nu folosiți cuvintele “întotdeauna” și “niciodată”

– nu întrerupeți partenerul.

– parafrazați partenerul

– nu citiţi gândurile străine

– mențineți doar un subiect de discuție.

– nu vă amintiţi vechile supărări

– evitați etichetele și insultele.

– nu afișaţi pretențiile acumulate.

4. Restabiliţi relația după conflict

“Restabilirea relației” – este o conversație calmă după conflict, când partenerii se așează unul lângă altul și analizează ce s-a întâmplat. Da, multe cupluri în acest moment încep să se certe şi mai mult. Dar, înțelegerea modului în care se întâmplă conflictele, reduce această probabilitate la minimum.

Nu uitați că la furie spui multe cuvinte rele, de aceea reacția furioasă a partenerului nu va mai fi o surpriză. Înțelegi că aceste cuvinte sunt provocatoare și exagerate și, prin urmare, nu merită să le punem la inimă.

De asemenea, în timpul unei dispute puteți face unele descoperiri cu adevărat importante despre relația voastră. Și dacă nu percepeți scandalurile ca un obstacol în calea apropierii, ci, dimpotrivă, ca o cale spre ea – atunci trăirea lor va deveni mai ușoară și mai liniștită. Peste ceva timp, se vor transforma într-un dialog constructiv și respectuos.

Sursa