Dependența în relații: cum distingi dependenţa sănătoasă de cea patologică

În ultimul timp, popularizatorii psihologiei vorbesc mult despre codependență, dependență și despre cât de bine e să fii independent și să te poţi baza doar pe tine. Însă omit un gând important: într-o relație echitabilă și sigură este destul de firesc să depinzi de persoana iubită.

Majoritatea oamenilor, cel puţin o dată în viaţă s-au îndrăgostit. Când simți acest sentiment, te gândești tot timpul la persoana iubită, ea ţi se pare ideală, cea mai inteligentă şi frumoasă, renunți la planurile tale – şi totul pentru a petrece cât mai mult timp împreună. Se pare că nu puteți trăi unul fără celălalt. Este un sentiment firesc pe care îl experimentează absolut toate cuplurile la începutul relației.

Şi nimeni nu se gândeşte în acest moment: “Hmm… sunt prea dizolvat în celălalt, trebuie să-mi recăpătăm autonomia și să stabilesc limite.” Dimpotrivă: oamenii îşi doresc să se îndrăgostească, să simtă plăcerea acestei fuziuni.

Acesta este cel mai simplu exemplu de dependență într-o relație. Bună, plăcută și deloc înspăimântătoare. Natura a creat totul pentru ca oamenii să formeze cupluri fără frică și îndoială.

Ce se întâmplă după? Odată ce relația devine stabilă, apare rutina și cu ea – frica. Și atunci apar astfel de situații:

“Din cauza lui, acum trebuie să refuz să merg la teatru și să mă întâlnesc cu prietenele?”
“Acum sunt obligat să lucrez și să câștig mai mult?”
“Acum trebuie să nasc și să stau acasă în concediu de maternitate?”
“Chiar trebuie să-mi petrec weekend-urile în vizită la mama soacră?”
“Sunt atât de obosită, iar el are nevoie de atenție şi intimitate.”
“M-am săturat că fără mine nu poate conecta nici măcar un cuptor cu microunde.”

Toate aceste temeri sunt identificate ca “Acum sunt dependent(ă), viața mea obișnuită s-a terminat!” Însă asta –  nu este o relație sănătoasă, prin care înțelegem, în primul rând, apropiere sinceră și voluntară. Este vorba despre o relație bazată pe frică, vinovăție sau datorie.

Prin ce se deosebește dependența “sănătoasă” de cea patologică?

“Aș spune că dependența sănătoasă este o apropiere sinceră și sigură. Este relația care satisface pe deplin partenerii, de aceea, ei nu suferă din cauza oportunităților pierdute ” – explică psihologul.

Este atunci când partenerii au încredere unul în celălalt. Când ambilor le place să petreacă timpul împreună sau în ospeție la socri. Când îşi oferă unul altuia atât de multă căldură și dragoste, încât nu e nevoie să caute aceste sentimente în altă parte. Este sentimentul când te simți mai bine cu persoana iubită, decât fără ea. De aceea, îţi dorești să fie cât mai des alături de tine.

Este o relație reală și fericită, fără fantezii și așteptări, că totul se va soluționa şi va fi bine.

Este o alegere liberă. “Sunt în relație absolut voluntar. Nu pentru că am împlinit 30 de ani,  sunt singură, așa că m-am căsătorit. Și nu pentru că am rămas însărcinată de teama că va pleca. Și mai ales, pentru că nu pot lua singură o ipotecă.”

Cum apare dependența “sănătoasă”?

Într-o relație sinceră (cu o dependenţă sănătoasă) există sentimentul de satisfacție. Celălalt este perceput ca un adult, capabil să-și rezolve singur problemele. Care nu trebuie educat, motivat și instruit.

Dependența sănătoasă în relații se bazează pe o alegere liberă și matură. Un partener îl alege pe celălalt, bazându-se pe trei factori:

– emoţional – “El /ea îmi place, simt simpatie, atracție, respect.”

– intelectual – “Mintea mea este de acord cu alegerea inimii”

– social – “Îmi dedic timpul acestei relații, vreau sa trăim împreună/să creez o familie, să o prezint celor apropiați.”

“Atunci când relația este sănătoasă înțelegi repede : vrei să fii prieten cu această persoană sau vrei să fiţi împreună, să creați o familie” – explica psihologul.

În acest caz nu există nicio îndoială că alegerea este corectă. Nu există loc pentru a te gândi “Cine suntem noi unul pentru altul?”, “Spre ce duce relația noastră?”, “Și dacă găsesc pe cineva mai bun(ă)?”

De aceea, dacă ați întâlnit deja o astfel de persoană, aveți grijă și apreciați ceea ce se întâmplă între voi. Pentru că este un sentiment real, care vă va face pe ambii fericiți.

Sursa