Beneficiile singurătăţii: cum să te ascunzi de lume și să obţii plăcere

Greg McKeon  – este profesor și cercetător care a colaborat cu companii precum Google, Facebook și Twitter. În toate proiectele sale, Greg promovează esențialismul – o filosofie practică care te ajută să-ţi faci ordine în viață, renunțând la tot ce este inutil. În cartea sa “Essentialism” – el descrie pașii principali ce-ţi permit să te concentrezi pe ceea ce este important. Publicăm un extras din carte, care explică modul în care poți obține beneficii maxime din singurătate.

Spațiu pentru creativitate

Este important nu doar să ne concentrăm pe ceva, ci şi unde ne vom concentra. Apropo, cuvântul “concentrare” provoacă asociații greșite. Mulți cred că concentrarea atenției (ca şi alegere) – este un obiect. Da, fiecare dintre noi are capacitatea de a se concentra, însă concentrarea este un proces. Când vorbesc despre concentrare, nu am în vedere că trebuie să alegi o singură întrebare sau opțiune și să nu te gândești la nimic altceva. Am în vedere crearea unui spațiu în care să poți analiza o sută de astfel de întrebări și opțiuni. Esențialistul se concentrează pe problemă în același mod ca și ochiul nostru asupra unui obiect fizic, adică adaptându-se constant după câmpul vizual actual.

Spațiu pentru concentrare

Unul dintre prietenii mei CEO este o persoană inteligentă și motivată, însă nu se poate concentra pentru că mereu este distras de ceva. În fiecare secundă, pe computer i se actualizează Twitter-ul, Facebook-ul, căsuța poștală, are deschise chat-uri cu câțiva oameni în același timp. Încercând să scape de acest obicei, i-a cerut asistentului să-i deconecteze de la computer toate cablurile de internet. Chiar şi după aceasta găsea modalități de a ajunge pe net. Odată când trebuia să îndeplinească un proiect important, a fost nevoit să ia măsuri drastice: și-a lăsat telefonul acasă și s-a mutat într-un motel fără internet. După opt săptămâni de izolare, a reușit să finalizeze proiectul.

Istoricul Richard Westfall, care a scris biografia lui Newton, notează: “Când Newton a fost întrebat cum a descoperit legea gravitației universale, omul de știință a răspuns:” Mă gândeam mereu la ea.”. Doar acest gând îi ocupa conștiința”. Cu alte cuvinte, Newton a creat un spațiu în care s-a putut concentra pe ideile extrem de importante pentru el.

Inspirându-mă din povestea lui Newton, am decis să folosesc aceeași abordare (poate într-o formă mai puțin radicală) pentru a-mi scrie cartea. În fiecare zi mi-am rezervat câte 8 ore pentru muncă (de la 5 dimineața până la 13). În acest interval de timp  nu verificam căsuța poştală, nu răspundeam la apeluri, nu vorbeam cu cei din casă.  Nu întotdeauna îmi reușea acest lucru, însă disciplina şi-a făcut treaba.

Această abordare mi-a oferit o libertate extraordinară. Am creat un spațiu pentru cercetare, reflecție și creativitate și, prin urmare, nu numai că am scris cartea mai repede, dar am învățat să-mi controlez restul zilei.

Spațiu pentru lectură

Un alt exemplu de urmat este Bill Gates, fost director executiv Microsoft, care, după cum știți, îşi lua cu regularitate o săptămână de concediu, pe care o dedica reflecției și lecturii.

Dacă credeți că o săptămână întreagă de timp liber – este prea mult, atunci puteți crea o “mini săptămână de reflecție” în fiecare zi. De exemplu, eu dedic primele 20 de minute în fiecare dimineață citirii literaturii clasice ( în niciun caz bloguri, ziare sau lectură de tabloid). Astfel, am reușit să scap de obiceiul de a verifica corespondența imediat după ce sună deșteptătorul. În plus, aceste 20 de minute îmi extind ideile despre lume și îmi amintesc despre subiecte și idei cu adevărat importante care au trecut testul timpului.

Sursa