5 motive pentru care oamenii rămân în relaţii greşite

Cu mintea înțelegem că ceva în relație nu merge bine, însă nu ne grăbim să ne despărțim. De ce? Haideți să înțelegem.

1. Din obișnuintă

Ne aruncăm în rutină şi de multe ori nici nu observăm acest lucru. Atunci când totul este stabil de rău în cuplu, pe parcursul unei perioade lungi de timp, nu întotdeauna suntem capabili să observăm aceasta.  Şi chiar dacă observăm, schimbările ni se par ceva incredibil. Creierul vine cu scuze de genul: “Bine n-am trăit, ce să mai începi” de aceea, continuăm să trăim aşa ani de zile.

În aceste situații, trebuie să înțelegi că timpul pe care îl pierzi în relațiile nefericite, lipsite de sens, nimeni niciodată nu ţi-l va compensa, deci valoare lui este extrem de mare. Gândește-te, ce este mai important pentru tine: o relație stabilă care nu-ţi aduce fericire sau oportunități noi.

2. Presiunea societății

Este imposibil să trăiești într-o societate și să fii complet independent de ea. Indiferent dacă ne place sau nu, societatea mereu face presiuni asupra nostră. Cineva este capabil să reziste acestei presiuni, iar cineva își trăiește întreaga viață ascultând opinia societății. Femeii i se insuflă gândul că bărbați sunt foarte puțini, deci trebuie să stai cu cel pe care-l ai alături. Chiar dacă e prost și leneș, există o ștampilă în pașaport și îţi va fi rușine în fața prietenilor.

În această situație, amintește-ţi că trăiești în sec. 21, când femeia nu aparține nimănui şi poate să facă ceea ce vrea. Acum nu există necesitatea să te căsătorești pentru a supraviețui, respectiv nici necesitatea de a suporta bărbatul care te face nefericită. Ascultă-ţi vocea interioară, nu țipetele sălbatice ale societății.

3. Frica

Mulți dintre noi sunt pur și simplu speriați să schimbe ceva în viață. Ne temem să fim singuri, ne temem că nu vom întâlni niciodată persoana potrivită. Unii se tem de prejudecățile rudelor și a prietenilor. Alții trăiesc fiind la întreținerea cuiva și se tem că, după despărțire, nu vor avea bani. Frica copleșește femeia atât de mult, încât gândurile despre despărțire sunt inacceptabile pentru ea.

Dacă ești dependentă financiar de un bărbat, gândeşte-te la o sursă proprie de venit. Și întreabă-te, de ce îţi este frică de mai mult: să-ţi schimbi viața și să trăiești fericită sau să rămâi  toată vaiţa într-o relație care nu-ţi aduce bucurie?

4. Ajutorul temporar

Creierul nostru este foarte viclean. El încearcă să uite momentele neplăcute care au fost viața noastră – este un fel de mecanism de protecție al psihicului. Și când se întâmplă ceva bun într-o relație, răul este uitat chiar mai rapid și este ascuns pe fundalul momentelor pozitive. De exemplu, soțul a înșelat, a insultat, a lovit, iar apoi a venit cu flori, cu un telefon nou şi astfel mânia repede este înlocuită cu milă. Aproximativ aşa, multe femei ajung în capcana violenței domestice.

Trebuie să evaluezi cu seriozitate tot răul şi binele care se întâmplă în cuplul vostru. Dacă răul se întâmplă prea des și nu sunt lucruri mărunte de genul: nu ai aruncat gunoiul la timp, ci ceva serios, care te ofensează și te umilește, atunci e timpul să pui punct unei astfel de relații.

5. Sindromul mamei grijulii

Este vorba de cuplurile unde bărbatul are rolul unui copil neajutorat, iar femeia – rolul mamei care rezolvă toate problemele, protejând bărbatul-copil de toate nenorocirile vieţii. Rolurile se distribuie astfel, deoarece femeia suferă de sindromul mamei grijulii, care tinde să țină totul sub control. Chiar și atunci când relația începe să o obosească, ea nu se poate despărţi, pentru că „mama grijulie“ din interior refuză să lase bărbatul-copil nesupravegheat. “Cum să-l abandonez? Fără mine se va pierde.”

Femeia ar trebuie să conștientizeze că nimeni nu se va pierde fără ea, dacă vorbim despre un bărbat sănătos, cu mâini, picioare şi cap. Mai bine să ai grijă de tine.

Sursa