Greutatea în exces: cum poate fi programată de către părinți…

Povestea adevărată a unei femei de 45 de ani.

Era odată o fetiţă pe nume Mila, ce creștea într-o familie completă şi înstărită de ingineri. Un singur “însă” îi umbrea existența din fragedă copilărie – mereu era bolnavă: răceli, infecții, probleme cu tractul digestiv, ORL și altele. Spitalul a devenit pentru ea a doua casă.

Însă nu despre asta e vorba, ci despre cum bolile ei au dus la greutatea în exces, în diferite perioade ale vieții. Şi la motivele acestui fenomen.

Fiind deja adultă, ea deseori auzea fraza spusă de mama: “Erai un copil atât de bolnăvicios, iar dacă nu mâncai bine, probabil nu supraviețuiai”. Și atunci, pentru prima dată Mila a înțeles sensul acestei fraze:

“Când eşti bolnav, mănâncă bine, altfel – mori!”

Mila a pus în practică directiva mamei, atunci când a suferit un accident de mașină la vârsta de 11 ani. Ea nu înțelegea ce se întâmplă, de ce are un apetit atât de mare. Treptat, odată cu recuperarea, greutatea a revenit la normal fără prea mari eforturi, atunci când organismul și-a dat seama că nu-l mai amenință nimic.

Al doilea episod s-a întâmplat atunci când s-a îmbolnăvit de pneumonie. Într-un timp foarte scurt ea a adăugat 10 kg. De data aceasta greutatea se menținea şi îi provoca incomodități, îi crea senzația că este grasă, lipsită de grație. În continuare fluctuațiile de greutate se întâmplau periodic într-o direcție sau alta, până când la vârsta de 37 de ani ea a decis să nască al doilea copil. Greutatea creștea rapid, iar după naștere a fost extrem de greu să scape de ea. Mila se simțea înfășurată în armură, stângace, de parcă nu era în corpul ei. Dieta şi renunțarea la produsele făinoase au reîntors-o la limitele normale, însă fustele şi rochițele minunate cu talia de 65 cm niciodată nu vor mai avea loc în garderoba ei.

Şi ultima etapă, care de fapt, a dus la înțelegerea rădăcinii problemei, s-a întâmplat după moartea tatălui ei şi pierderea locului de muncă. Organismul ceda în toate direcțiile:  probleme cu sistemul endocrin, pietre la rinichi, bufeuri care preziceau începerea menopauzei timpurii… Toate acestea erau agravate de situația materială destul de dificilă a familiei. Astfel, ea a mai adăugat 10 kg, pe lângă cele 75 kg, care deja i se păreau prea multe.

Aici trebuie să menționez un lucru important: Mila întotdeauna a fost un copil ascultător și înțelegător, iar cuvintele și opiniile mamei erau foarte importante pentru ea. În mod inconștient, ea urma toate instrucțiunile mamei – “pentru a supraviețui, trebuie să mănânci mult”.

Restul, partea fericită a acestei povești, urmează să vină. Etapa de diagnosticare s-a terminat, faza terapeutică de abia începe.

Sursa