9 motive pentru care nu poți lucra pe “gratis”…

Iată câteva motive pentru care nimeni nu ar trebui să facă ceva pe gratis. Când spun “pe gratis” mă refer la un proiect care nu-i va aduce executorului beneficii evidente.

Nu poți lucra gratuit deoarece …

1. Zero

Dacă munca se face gratuit, valoarea acesteia va fi zero pentru toate părțile. Tot ceea ce se se face pe gratis nu este apreciat. Aceasta este firea umană.

2. Termenii

Un bun prieten te-a rugat să-i faci un logo pentru noul său start-up. Ai fost de acord. Dimineața ai regretat, pentru că ţi-au venit alte două proiecte excelente cu un buget bun. Unde va ajunge prietenul tău? Exact, la capătul listei de așteptare. Pentru că nimeni nu pune limite de timp reale proiectelor gratuite.

3. Calitatea

Să presupunem că ai decis să faci un super-efort și să-i îndeplinești proiectul prietenului tău cu o seară înainte de începerea unor noi proiecte. Eşti obosit, vrei să dormi, însă la ora 5 dimineața în sfârșit ai apăsat butonul de expediere. Ce îi trimiți prietenului nu mai contează. Pentru că nu există – rapid şi de calitate.

4. Nervi

Dacă ai promis vreodată și apoi ţi-a părut rău, atunci vei înțelege. Vei găsi mii de scuze, te vei ascunde – toate acestea te așteaptă, dacă renunți la cuvântul tău. Ori te vei urî și vei jura să nu faci niciodată ceva gratuit.

5. Relații

Să nu aștepți că relațiile într-un proiect gratuit se vor deosebi de unul comercial. Oamenii vor aștepta să oferi totul, poate chiar mai mult, iar scuzele: “Ce ai vrut, doar e gratis” nu o să meargă. Omul nemulțumit va fi la fel de nemulțumit în orice circumstanțe. Să strici relația pe gratis este chiar mai uşor.

6. Complexe

Ai decis să faci un proiect pe gratis în speranța că îl poți pune în portofoliu şi să iei bani pentru următoarele? Cel mai probabil şi următorul proiect deasemenea va fi gratuit. Pentru că ai un punct slab, iar iubitorii de lucruri pe gratis vor profita de acest lucru. Slăbiciunea – este un complex de inferioritate.

7. Dezvoltare

Poți crește doar dacă faci un proiect mare, interesant și provocator într-o echipă. Un proiect gratuit, prin definiție, nu poate fi așa. El este scurt, necalitativ și neplăcut. Ce poți învăța din el? Când faci un proiect gratuit, nu crești.

8. Piața

Făcând muncă gratuită, aduci daune pieței și colegilor tău. Munca gratuită împiedică creșterea economică. Și colegii te urăsc în tăcere, pentru că le furi pâinea.

9. Colegii

Nu te plac. Cu sinceritate și din toată inima. Nu spune nimănui despre proiectele tale gratuite. Numai dacă acest proiect îţi este cu adevărat scump şi benefic.

Câteva sfaturi care te vor ajuta să nu faci proiecte gratuite:

1. Nu promite niciodată atunci când ai dispoziție bună. Ieși din cameră. Fă o pauză și cântărește bine argumentele pro și contra. Gândește-te cu capul, nu cu inima.

2. Nu spune niciodată “da” atunci când nu ești sigur. Dacă spui: “Da, o voi face, dacă voi avea timp liber”,  – deja ai promis. Oamenii percep acest lucru ca o promisiune, nu ca pe o condiție.

3. Învață să spui “nu”. Fără isterie, cu zâmbet privind în ochi. E mai bine să spui “nu” , decât să promiți și să nu faci.

4. Nu aștepta că la sfârșitul proiectului îţi vor plăti sau îţi vor dărui ceva. Ceea ce tu consideri un lucru firesc, nu toți oamenii consideră la fel.

Sursa