Ai crescut într-o familie toxică? Iată ce probleme poți avea la maturitate…

Traumele din copilărie ne urmăresc toată viaţa. Dacă mediul în care ai crescut a fost unul nefavorabil, probabil deseori îţi suprimi furia, nemulțumirea sau chiar tristețea, iar aceasta poate duce la câteva probleme emoționale şi psihologice.

Să ştii că nu eşti singur, dacă ţi se par cunoscute oricare dintre aceste probleme comune:

1. Anxietate.

Probabil nu ţi se permitea să mergi la evenimente sociale sau să comunici cu prietenii.

“Copiii care nu sunt încurajați să facă ceva, să exploreze, să învețe, să simtă eșecuri – adesea se simt neputincioși. Părinții îngrijorați îi controlează prea mult, astfel transmițându-le şi lor anxietate și neliniște “- spun experții.

2. Comunicare dificilă cu ceilalți.

În copilărie niciodată nu vorbeai despre problemele tale. Iar dacă te adresai părinților, cel mai probabil – râdeau de tine.

Adulții, care au crescut în familii toxice, construiesc şi mențin cu greu relații apropiate, nu pot avea încredere în ceilalți; se tem că vor pierde controlul asupra situației, îşi neagă sentimentele şi realitatea”.

3.Distorsionarea realității.

Ai fost vreodată acuzat de ceva ce nu ai făcut, iar apoi pedepsit pentru asta, chiar dacă erai convins că părinții știau că eşti nevinovat? Poate că sărbătoarea de familie era umbrită de violență sau cuvinte ofensatoare, iar mai târziu părinții îşi aminteau cu afecțiune și bucurie această sărbătoare “frumoasă”.

Familia ta ți-a distorsionat realitatea și opiniile despre ceea ce s-a întâmplat, iar asta te face să nu ai încredere în propriile emoții și gânduri. Se întâmplă atunci când o persoană o sperie pe alta, pentru a o putea controla.

Cum te poţi ajuta?

Trebuie să recunoști că nu există oameni ideali, că vei face încă multe greșeli în viaţă. Însă ele te vor ajuta să fii mai bun. Trebuie doar să găsești motivele fricilor  şi anxietății tale şi să începi procesul de vindecare.

Sursa