Bărbatul închis: de ce bărbații nu-şi arată sentimentele?

Multe femei se plâng că bărbații sunt oarecum închiși şi tăcuți. Și ele au dreptate, pentru asta există motive. Bărbații trăiesc adesea după principiul “Ţi-am spus că te iubesc, atunci te iubesc; dacă se va schimba ceva, neapărat îţi voi spune.”

Diferența – este în cultură.

Bărbații  au o cultură complet diferită. Diferențele biologice între bărbați și femei sunt relativ mici. Iar diferențele culturale (gen) deseori sunt colosale.

Aceste diferențe, de cele mai multe ori, diferă de la cultură la cultură, iar în cultura masculină europeană (creștină?) o perioadă lungă de timp nu era acceptat să-ţi demonstrezi sensibilitatea. Lacrimile – sunt ceva rău. Zâmbetul – inutil. Tandrețea – eşti feminizat. Sensibilitatea – eşti plângăcios. Atenția față de ceilalți – slab de caracter.

Cel mai probabil, la momentul nașterii acestor norme culturale, tocmai acest comportament a fost important, util și necesar. Probabil un bărbat prea sensibil era mai uşor de învins.

Însă acum, această normă este oarecum depășită. Depășită pentru unele situații din viaţa bărbatului. Una dintre aceste situații este relația cu femeia şi copiii. Doar că normele culturale nu se schimbă atât de repede. De aceea, unii bărbați consideră şi acum că îmbrățișările sunt gingășii, iar femeii ar trebui să-i fie suficient că el vine acasă şi mănâncă pârjoalele ei.

În cele din urmă, ajungem să avem bărbați “uscați”, care-şi iubesc cu adevărat soțiile și copiii, dar nu arată acest lucru pentru a nu părea slabi.

Ce ar putea face femeile?

Mai întâi de toate, să știe că bărbații au o astfel de normă culturală, să înțeleagă că probabil şi bărbatul lor o are și să trateze acest lucru cu înțelegere și respect.

Iar bărbații dacă-şi doresc să fie fericiți în căsătorie, dacă doresc ca soţia să fie mulțumită, atunci ar trebui să-şi arate sentimentele, să fie deschiși.

Ce înseamnă deschidere? Este un mesaj direct către femeie despre sentimentele tale. Nu este un capriciu. Dacă oamenii își deschid sentimentele și micile secrete (în special cele mici!), aceasta crește intimitatea în cuplu.

Ce este intimitatea? Este derivat din adjectivul “intim”. Iar intim este – referitor la o persoană individuală, la viața ei personală, la relațiile cu cei dragi; cu privire la simțuri, profund personal; lăuntric; fiind în relații apropiate de prietenie; lipsit de oficialitate strictă;

În general, din toate punctele de vedere e bine să creșteți intimitatea.

În al doilea rând, dacă vă deschideți sentimentele unul altuia, dacă vă povestiți micile secrete, cu atât este mai mare nivelul satisfacției ambilor parteneri.

Sursa