Oamenii de știință: Singurătatea ucide chiar mai repede decât obezitatea!

Singurătatea şi izolarea socială pot reprezenta o amenințare mai mare pentru sănătatea populației decât obezitatea, iar impactul lor negativ doar va creste cu timpul.

Un raport în acest sens a fost prezentat de oamenii de știință de la Universitatea din Brigham Young la cea de-a 125-a reuniune anuală a Asociației Americane de Psihologie. Dr. Julianne Holt-Lunstad de la Universitatea din Brigham Young, explică:

“Relațiile cu alte persoane sunt o necesitate fundamentală a omului, fiind crucială atât pentru bunăstare, cât și pentru supraviețuire. Exemplele extreme arată că copiii aflați în închisoare şi care nu au contact cu oamenii nu pot reuși în viaţă și adesea mor. Nu este o coincidenţă că izolarea socială sau izolarea în singurătate sunt folosite ca formă de pedeapsă.”

În același timp, tendințele de dezvoltare ale societății moderne sunt de așa natură încât oamenii devin mai izolați din punct de vedere social și fără constrângere. De exemplu, în Statele Unite de singurătate cronică suferă mai mult de 42 de milioane de persoane cu vârsta de peste 45 de ani. Mai mult de un sfert din populație trăiesc singuri, iar mai mult de jumătate nu sunt căsătoriți.

Pentru a ilustra impactul izolării sociale și singurătății asupra riscului de moarte prematură, oamenii de știință au efectuat două studii:

– Primul a inclus 148 de studii, la care au participat mai mult de 300 000 de persoane și s-a constatat că cei puternici social conform statisticii cu 50% reduc riscul de deces timpuriu.

– Al doilea studiu, care a cuprins 70 de lucrări științifice anterioare, implicând mai mult de 3,4 milioane de persoane din America de Nord, Europa, Asia și Australia, a privit aceeași problemă dintr-un unghi puțin diferit. Acest studiu a evaluat impactul pe care îl poate avea izolarea socială, singurătatea sau viața fără familie și prieteni asupra mortalității premature.

Cercetătorii au descoperit ca toţi cei trei factori au fost la fel de importanți, iar puterea impactului a depășit influența unor astfel de afecțiuni precum este obezitatea.

Dr. Holt-Lunstad:

În multe țări din lume, se poate spune că există o epidemie de singurătate”.

Ea recomandă să se acorde mai multă atenție acestei probleme. De exemplu, școlile ar putea pune accentul pe educația socială a copiilor, iar medicii să ia în considerare relațiile sociale ale pacienților.

În plus, oamenii ar trebui să se pregătească psihologic pentru pensionare, deoarece multe conexiuni sociale sunt legate de muncă. O soluție ar fi – planificarea mai atentă a spațiilor publice din orașe care ar încuraja oamenii să se întâlnească.

Ce credeți despre aceasta? Spuneți-ne în comentarii.

Sursa