Cum înțelegi că ești într-o relație codependentă? Iată 11 modele de comportament.

La prima vedere, ideea de codependenţă pare destul de liniștită și prietenoasă. Sunteți un cuplu, deci sunteți interdependenți. Doar că interdependența și codependența sunt două lucruri diferite. În cazul codependenței sau atașamentului dureros față de partener, orice relație este amenințată să devină toxică.

Codependentă – este relația unde unul dintre parteneri pune necesitățile celuilalt mai presus de ale sale, iar sentimentele şi dorințele lui le lasă pe planul secund. Cu timpul persoana practic nu poate trăi fără partenerul său. Oamenii codependenţi nu-şi trăiesc propria viaţă, nu au propriile visuri, aspirații sau scopuri.

Modele de comportament în relațiilor codependente.

– persoana doar oferă şi nu obține nimic în schimb şi nu consideră acest lucru anormal. Țineți minte: relația este de a oferi şi a primi.

– tu ori partenerul are tendința de a evita emoțiile incomode sau conflictele care deseori apar în relațiile sănătoase. În loc să vorbești despre momentele importante, îți maschezi emoțiile, iar furia sau umorul arată pasiv-agresiv pentru tine.

– atunci când un partener face o greșeală, celălalt își asumă întreaga responsabilitate, ghidat de convingerea că “dragostea” înseamnă salvarea celeilalte persoane.

– este foarte greu să spui “nu” acelor lucruri care nu-ţi plac, însă nu vrei să-i rănești sentimentele partenerului.

– unul din parteneri este întotdeauna îngrijorat de ceea ce vrea celălalt. Valorile și opiniile sunt mai importante decât cele proprii.

– nu poți identifica propriile valori, în schimb oglindeşti valorile partenerului.

– când eşti departe de partener o perioadă de timp, înțelegi că nu-ţi poți exprima nevoile. De asemenea, nu poți lua decizii.

– partenerul nu-şi exprimă recunoașterea pentru ceea ce ai făcut și faci pentru el, de multe ori sacrificându-te. Atunci când nu auzi și nu simți recunoștința din partea lui, te învinovățești pentru că ceea ce faci, probabil, nu este suficient pentru el.

Deasemenea:

– sunt clar vizibile rolurile celui care “oferă” şi celui care “ia”. Cu alte cuvinte, un partener se comportă ca un consumator și nu apreciază acest lucru. De exemplu, unul dintre voi pregătește întotdeauna mâncarea, iar al doilea nu ajută nici măcar la spălarea vaselor.

– nu aveți încredere unul în celălalt. Când două persoane se află într-o relație sănătoasă, încrederea este un factor-cheie. Acest lucru înseamnă că amândoi aveți încrederea și respectul față de intimitatea celuilalt, fără a urmări apelurile telefonice sau a citi mesajele.

– un alt aspect al dezvoltării codependenței este lipsa de încredere în sine. Deoarece persoana codependentă nu știe să-și stabilească propriile scopuri sau să-și pună dorințele pe primul plan, atunci ea are nevoie de un partener și un sprijin pentru a se simți mai calm și mai sigur.

Drept urmare, oamenii codependenți își vor petrece viața îngrijindu-i pe alții și nu se vor gândi niciodată la sine. Din acest motiv, sănătatea lor mintală se deteriorează de-a lungul timpului. Pentru a distruge obiceiurile care duc la formarea unor astfel de relații distructive, persoana predispusă la codependență se poate “vindeca” conştientizând și acceptându-se ca persoană independentă cu propria valoare în viață.

Sursa