Te simţi neputincios? Iată 3 soluţii împotriva sentimentului de neputință!

Este dovedit faptul că dacă persoana sistematic:
– se simte învinsă, în ciuda tuturor eforturilor;
– trece prin situații dificile în care acțiunile sale nu influențează nimic;
– ajunge în haos, unde regulile se schimbă mereu și orice mișcare poate duce la pedeapsă, atunci i se va atrofia voința și dorința de a face ceva. Vine apatia, iar după ea – depresia. Persoana renunță.

Cum să reziști haosului? Ce se întâmplă dacă neputința învățată deja îţi invadează spaţiul interior? Oare este posibil să nu renunți și să nu cedezi apatiei? Iată câteva soluții:

1. FĂ CEVA

Fă ceva, pentru că poți! De exemplu, alege ce ai vrea să faci ora liberă pe care o ai înainte de somn, ce să pregătești la cină sau cum să-ţi petreceți weekend-ul. Schimbă mobilierul în cameră așa cum îţi place. Găsește cât mai multe puncte de control, în care poți lua decizii și le poți îndeplini.

Ce-ţi poate oferi acest lucru?

Uneori problema nu este situația, ci pierderea voinței și credința în importanța acțiunilor tale. Abordarea “Fac, pentru că am ales să fac” îţi permite să menții sau să întorci sentimentul subiectiv de control. Deci, voința nu dispare, iar persoana continuă să se miște în direcția ieșirii din situația dificilă.

2. Cât mai departe de neputință, cu paşi mici

Stabilește-ţi obiective mici, dar reale şi neapărat notează-ţi realizarea lor. Fă-ţi o listă şi citeşte-o cel puţin de două ori pe lună. Cu timpul vei observa că obiectivele şi realizările au devenit tot mai mari. Găsește o modalitate de a te recompensa cu o bucurie mică pentru îndeplinirea fiecărui punct.

Ce-ţi poate oferi acest lucru?

Realizările mici te ajută să obții resurse pentru acțiuni mai ample.  Să-ţi creşti încrederea în sine. Pune experiențele noi, precum mărgelele pe aţă. Cu timpul, din detalii separate vei obține un colier – o nouă poveste despre tine. “Sunt important(ă)”, “Acțiunile mele contează”, “Îmi pot influența viața”.

3. O altă privire.

Încearcă să respingi convingerile pesimiste în scris. Crează-ți un jurnal pentru a înregistra evenimentele neplăcute și acționează în conformitate cu schema ABCDE. Reciteşte-ţi înregistrările la fiecare câteva zile.

A – Adversitate. Amintește-ţi o situație neplăcută care îţi provoacă gânduri pesimiste și sentimente de neputință.

B – Convingere. Scrie cum interpretezi evenimentul: tot ce crezi despre ce s-a întâmplat.

C – Consecințe. Cum te-ai comportat referitor la acest eveniment? Ce ai simțit în acest proces?

D – Dispute. Notează dovezile care pun la îndoială și resping convingerile tale negative.

E – Energizare. Ce sentimente (și poate, acțiuni) au provocat noi argumente și gânduri mai optimiste?

Situațiile stresante vor apărea întotdeauna. Dar cu timpul și practica, poți învăța să te descurci mai eficient cu anxietatea, să nu cedezi în faţa neputinței și să-ţi dezvolți propriile strategii reușite de reacție și comportament. Energia care anterior servea convingerilor pesimiste va fi eliberată și poate fi investită în alte domenii importante ale vieții.

Sursa