7 Secrete ale psihicului uman cunoscute de foarte puțini oameni, dar extrem de utile

Cât de des trebuie să luptăm cu noi înșine! Cu ispita, emoțiile, lenea… Uneori se pare că totul e o luptă, iar victoria se obține cu foarte multă muncă. Psihicul uman are o mulțime secrete pe care nu le conștientizăm, dar foarte multe alegeri și fapte se datorează anume lor.

1. Manifestă răbdare faţă de propria persoană

Evită tentația de a te învinovăți pentru toate greșelile pe care le-ai făcut. Acceptă-ți neajunsurile și defectele, chiar dacă îți este greu să faci acest lucru. Trebuie să știi că creierul tău este proiectat nu numai ca să-ți protejeze sănătatea, dar are grijă și de starea ta de spirit. În timp ce te învinovățești pentru slăbiciunile pe care le ai, pentru momentele în care te lași purtat(ă) de mrejele lenei sau arunci la adresa ta cele mai dure afirmații, creierul tău încearcă să-ți ridice moralul.

2. Capcana lucrurilor gratuite

Magazine, saloane de înfrumusețare, saloane auto, restaurante  și alte locuri unde poți cheltui banii, te duc spre cea mai periculoasă capcană: serviciile gratuite sau micile cadouri.

De exemplu, o ceașcă de ceai, în timp ce-ţi aștepți rândul la coafor. Dulciuri într-o vază transparentă lângă casă, acolo unde îţi achiți cumpărăturile. Complimente de la bucătar, în timp ce se pregătește comanda. Această atenție față de tine este loialitatea personalului care este pusă în practică, doar pentru a-și promova localul sau brandul

Sfat: nu lua nimic gratuit, dacă nu dorești să cheltui bani în plus.

3. Citește 

Îţi place lectura, dar eşti mereu ocupat. Dacă începi să citești o carte, însă nu o duci până la bun sfârșit, atunci încearcă să-ți programezi un număr de pagini pe care vrei să le citești în fiecare zi. De exemplu: 10 pagini. Oamenii de știință afirmă că între oameni și carte stă frica ascunsă de volumul cărții. Poți să nu realizezi acest fapt, dar creierul nu poate accepta proiecte pe termen lung, fiindcă pentru ele oferi multă energie. De aceea, vei anula pentru altă zi lectura. Dar 10 pagini nu-ți va speria creierul și nici nu-l va obosi.

4. Antrenează-ţi mintea

Vizualizează-ți abilitățile, pe care vrei să le obții. Indiferent ce faci, ce obiective îţi dorești să realizezi – fă-ţi timp, pe parcursul zilei și înainte de somn, pentru vizualizare: imaginează-ți ceea ce dorești, în detalii. Doar că nu un obiect, ci o abilitate, pricepere, situație.

Vizualizarea poate consolida motivația și drumul spre succes. Această tehnică funcționează atunci când vizualizezi propriile acțiuni, nu rezultatele altora. De exemplu: dorința de a avea o mașină nouă te face să te simți bine, dar să pui în aplicare niște acțiuni care să te ajute să ți-o cumperi e mai important – asta te va ajuta să-ți faci ordine în gânduri și să-ți setezi câteva obiective importante.

5. Nu vorbi în timp ce faci sport

Efortul fizic sau situațiile extreme te fac mai vorbăreț, decât de obicei. Vorbind în timp ce faci sport, ai putea spune în mod accidental un secret, mai ales dacă lângă tine este cineva cunoscut.

Deci, dacă te temi să nu-ţi scape ceva, depune efort să nu vorbești prea mult în timp şi după ce ai fost la sala de sport.

6. Renunță la  șarade

Renunță la puzzle-uri, șarade și alte jocuri sau jucării, care “dezvoltă atenția, viteza de gândire și profunzimea cunoașterii”. Jocurile intelectuale nu funcționează, așa că nu pierde timpul cu ele. Dacă vrei să ai grijă de viitorul creierului tău, de funcționarea acestuia la bătrânețe – mergi la sport, deoarece exercițiile fizice sunt singura metodă dovedită de prevenire a abilităților cognitive.

7. Paralizia analizei

Dacă ai de făcut ceva dificil şi nu știi cum să o faci, împarte sarcina în mai multe sub-sarcini. Cu cât acestea vor fi mai mici, cu atât mai bine.

De exemplu, trebuie să scrii un document important. Primul punct ar putea fi: stai la masă. Al doilea: pornește computerul. Al treilea: deschide editorul de text. Al patrulea: scrie primele două propoziții. Cel mai bine este să scrii aceste puncte, să-ţi pui lista în față și să le faci pe rând. Nici nu vei observa cum te implici în proces, iar sarcina va fi îndeplinită.

Sursa