Kaizen – metoda japoneză împotriva Lenei. Funcționează garantat!

Deseori ne stabilim anumite obiective şi la fel de des ajungem să nu le realizăm. Ne spunem că nu suntem pregătiți şi că vom face acest lucru săptămâna sau luna viitoare…

De ce renunțăm atât de uşor?

Răspunsul este evident. Încercăm să obținem prea mult într-un timp prea scurt, astfel obosim repede, pentru că nu e uşor să-ţi schimbi obiceiurile vechi şi să încerci ceva nou. În rezultat te plictisești de muncă.

Cum luptă japonezii cu lenea?

Există o soluție excelentă de luptă împotriva lenii şi atingerea oricărui obiectiv. Exercițiul ocupă doar un minut, iar rezultatele impresionează. Această tehnică se numește “Kaizen” sau principiul unui minut. Tehnica a fost elaborată de Masaaki Imai, care crede că această filozofie poate fi aplicată atât în mediul de afaceri, cât şi pe plan personal.

KaiZen înseamnă “îmbunătățire continuă”. Nu trebuie să-ţi schimbi viaţa spontan, ci încet şi cu înțelepciune. Noile obiceiuri trebuie să fie rezultatul cugetărilor şi experienței de viaţă.

Cum funcţionează această metodă?

La baza metodei stă ideea că trebuie să faci un anumit lucru timp de un minut. În fiecare zi la aceeași oră. Doar un minut, nu mai mult. Nu este dificil pentru nimeni. Chiar şi cei mai leneși pot îndeplini o sarcină un minut. E uşor să te eschivezi de la unele treburi care durează 30 de minute sau o oră, însă dacă e nevoie doar de un minut, nu există scuze.

De ce această metodă funcţionează?

Se spune că îţi poţi atinge scopurile doar când depui eforturi mari, însă nu este deloc aşa. Unele eforturi dimpotrivă, pot frâna procesul, iar programele dificile de perfecționare te pot obosi şi nu-ţi vor oferi rezultate vizibile. Cu tehnica Kaizen orice sarcină, exerciții fizice sau însușirea unei limbi străine nu-ţi va părea ceva neplăcut. Dimpotrivă, îţi va aduce bucurie şi plăcere.

Principiul unui minut vă permite să urmăriți propriul progres, iar aceasta este partea fundamentală de formare a noilor obiceiuri. Este important să depășiți neîncrederea în propriile forţe,  să vă eliberați de sentimentul de vinovăție şi neputință.

Cu Kaizen veţi experimenta sentimentul de succes, care vă va ajuta să mergeți înainte, vă va inspira să măriți timpul pe care îl cheltuiți pentru obiectivul propus. La început cheltuiți doar un minut, iar apoi faceți acest lucru inconștient şi nu veţi mai urmăriri timpul. Adică, minutul se transformă în cinci, zece, jumătate de oră, o oră. Faci acest lucru, pentru că deja te-ai obișnuit și nu poţi trăi fără el.

Trebuie doar să înțelegeți ce doriți să faceți şi să începeți acest lucru chiar azi, DOAR UN MINUT PE ZI, ÎN FIECARE ZI!

Sursa