Cum ajung oamenii în relațiile dependente

Totul începe banal. Trăiește bărbatul sau femeia o viaţă obișnuită. Totul pare să fie bine, însă nu are puteri. Poate din cauza că are nevoie de prea multe în viaţă, ori epuizarea apare pe fundalul unui eveniment: infidelitatea partenerului, mutarea într-o altă ţară, schimbarea locului de muncă sau alte schimbări majore, când omul se află într-o stare emoțională excitată.

Deci trăiește omul, încearcă cumva să se descurce şi brusc apare El sau Ea. Nu contează sexul, contează faptul că această persoană poate provoca emoții ambivalente puternice.

Îmi place metafora “traficant de droguri”.

Traficantul de droguri – de obicei, nimeni nu-l place. El te găsește, nu tu pe el. Și, prima reacție e să-i spui: “Nu, nu am nevoie de asta”. Însă, în același timp există curiozitatea: Oare ce vinde? Cât costă? Ce calitate? Poate să încerc? Oh, bine, voi încerca doar o dată, acum chiar aş vrea să mă relaxez.

Gândul “poate să încerc?” există întotdeauna acolo unde există epuizarea, un deficit de ceva – putere, bucurie, respect, căldură într-o relație etc.

Traficanții de droguri se deosebesc prin activitatea lor. Ei nu se tem de respingere, ei știu clar de ce vin şi ce vor să ia de la om. Refuzul nu-l iau ca pe o respingere personală, refuzul este doar un alt obstacol sau o etapă a jocului.

Cum arată schema clasică a dependenței?

O persoană slăbită, brusc este atacată de atenția cuiva. Acestea pot fi apeluri şi invitații sau mesaje de genul: “Îmi placi, vreau să mă apropii de tine, eşti atât de cool” şi devine atât de enervant, încât victima nu are o altă dorință decât să-l respingă, însă faptul că i se acordă o astfel de atenție și insistenţă, de obicei, e plăcut. Şi atunci apare gândul: aceasta nu este persoana de care am nevoie, în schimb îmi ştie prețul. Este în regulă când cineva mă vrea și îmi câștigă atenția. În sfârșit, am dreptul să aleg și să refuz, ceea ce este frumos.

Cel de-al doilea scenariu al acestui joc poate fi invers. De fapt, este primul scenariu, numai că într-o formă mai accelerată: mai întâi să-i invadeze granițele și apoi să plece, să dispară brusc, astfel încât victima să se gândească “ce a fost asta?”.

Persoana care este dependentă emoțional, nu se deosebește prea mult de cea care este dependentă chimic.

Şi una şi alta, este dependentă de acea plăcere incomparabilă, când în interior vine o satisfacție profundă, senzația că acum toate sunt la locul lor. O plinătate interioară şi extaz. Şi una şi alta, treptat se epuizează, permițând tot mai multe şi mai multe la adresa lor. Şi una şi alta, are doar două opţiuni: să aleagă între un pic de bine şi iadul care se pare para că niciodată nu se va termina. Deci, alegerea rămâne între rău şi foarte rău.

Declarația frecventă a persoanelor care se află în relații dependente, în care există multă violență, umilință, suferință: “Mă întâlnesc cu alți bărbați/femei. Sunt buni, dar nu mă interesează deloc. Totul este plictisitor, previzibil, mort”.

Acest lucru se întâmplă deoarece pentru a obține dopamina în mod natural, trebuie mai întâi să manifeşti agresivitate, să transpiri: să manifeşti activitate, să-ţi asumi riscuri și responsabilitatea pentru consecințe. Serotonina și endorfinele deasemenea cer agresivitate – sport, activitate în căutarea lucrurilor preferate şi relațiilor în care după un timp apare bucuria.

Drogul însă este agresiv în sine. Nu trebuie să faci nimic. Toate consecințele sunt calculate, persoana știe ce se va întâmpla după consum. Heroina singură pătrunde prin pereții vaselor de sânge şi afectează sistemul nervos.

Adică, diferența între plăcerea naturală, sănătoasă şi cea din exterior este în agresiune.

Dacă agresiunea mea este oprită de vreun mecanism, atunci desigur pierd energia, pentru că toată energia mea s-a consumat pentru a ţine în interior această agresiune. Și, bineînțeles, că voi avea nevoie de mai multă energie – atât pentru reținere, cât și pentru activitate. Și, bineînțeles, o voi găsi în locul în care mi se oferă să umplu acest deficit. Și, bineînțeles, nu întotdeauna există energia de a cântări cu ce va trebui să plătesc și dacă prețul îmi convine cu adevărat.

Sursa