Neuroştiinţa dezvăluie 4 ritualuri care te vor ajuta să fii fericit!

În internet există o mulțime de sfaturi despre cum să fii fericit, de la oamenii care nu au idee ce spun. Nu-i credeți. Nici pe noi nu ne credeți. Credeți doar ce spun oamenii de știință care îşi petrec toată ziua studiind materia cenușie. Ei ştiu mai bine decât alții ce ne poate face fericiți.

Neurologul american Alex Korb are câteva idei care pot crea o spirală ascendentă a fericirii în viața ta. Iată ce poţi învăța de la cei care au cu adevărat răspunsuri:

1. Întrebarea principală

Dacă simți că eşti disperat, pune-ţi o întrebare importantă:

“Pentru ce sunt recunoscător sorții?

Da, da, unul dintre principalele efecte ale recunoștinței este creșterea nivelului de serotonină. Când te gândești pentru ce eşti recunoscător, te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții. Această acțiune simplă crește producerea de serotonină în cortexul cingular anterior al creierului.

2. Vorbeşte despre sentimentele negative.

Te simți rău? Cum definești starea ta? Ce este: tristețe, anxietate, supărare?…

Aceasta este suficient pentru a te simți mai bine! Crezi că e o prostie? Creierul tău însă crede altfel.

Într-un studiu, participanților li s-au arătat fotografii ale persoanelor cu diferite expresii faciale și au înregistrat reacția creierului. Așa cum era de așteptat, amigdala a răspuns la emoțiile prezentate.

Însă atunci când participanții au fost rugați sa numească aceste emoții, la ei s-a activat cortexul ventricular prefrontal al creierului, iar activitatea amigdalei a scăzut. Cu alte cuvinte, numirea emoțiilor a redus impactul asupra omului.

3. Ia o decizie

Ţi s-a întâmplat vreodată să iei o decizie și apoi să te simți ușurat? Acest lucru nu este întâmplător.

Neurobiologia arată că luarea deciziilor reduce anxietatea și te ajută la rezolvarea problemelor. Atunci când luăm o decizie creăm intenția şi stabilim scopuri. Toate acestea acționează pozitiv asupra cortexului prefrontal, reducând anxietatea. În plus, luarea deciziilor ne ajută la reducerea activității striatumului, care de obicei ne înclină spre impulsuri și acțiuni negative.

În cele din urmă, procesul decizional schimbă percepția noastră asupra lumii, care ajută la găsirea unei soluții și la calmarea sistemului limbic.

4. Atinge-te de oameni

Într-un studiu, participanții au jucat un joc pe calculator cu aruncarea mingii. Un participant arunca mingea, iar celălalt o arunca înapoi. De fapt, persoana stătea doar de o parte a ecranului – mingea era aruncată înapoi de calculator.

Însă participanților li s-a spus că personajele de pe ecran sunt controlate de oameni vii. Și ce s-a întâmplat când acești “alți oameni” au refuzat să returneze mingea? Creierul participantului a reacționat în același mod în care reacționează la durerea fizică. Adică, creierul nostru percepe respingerea ca pe un picior rupt.

Mai simplu, relațiile cu alte persoane sunt foarte importante pentru creier. Vreți să le ridicați la un nou nivel? Atingeți oamenii fizic (desigur, doar pe cei apropiați)!

Sursa