Oamenii nu știu cum să aibă grijă de cei dragi: infantilismul bărbaților și femeilor

Crezi că ai grijă de partenerul tău? Majoritatea oamenilor nu ştiu cum să aibă grijă. Și nu spun asta într-o criză de mizantropie bruscă sau de dragul unui cuvânt roșu. Pur și simplu afirm realitatea – oamenii nu știu cum să aibă grijă de cei dragi. Nici bărbații nu sunt capabili, nici femeile. Dar iată a tutela pe cineva ei știu foarte bine.

Oamenii confundă grija cu tutela, înlocuiesc prima cu a a doua. Oamenii cred că au grijă, însă în realitate acolo grijă nu există.

Grija şi tutela se deosebesc. Sunt în grijă cei care nu se pot îngriji singuri, respectiv tutorele are dreptul să i-a decizii pentru cel pe care îl protejează.

Grija este altceva. Grija este atenția faţă de nevoile persoanei, atenția faţă de teritoriul şi granițele personale.

De exemplu, femeia a mers la cumpărături şi trecând pe lângă departamentul de șosete pentru bărbați, i-a cumpărat soțului câteva perechi. Aceasta este grijă sau tutelă? Tutelă. Femeia a decis pentru soţ că el are nevoie de șosete noi şi le-a cumpărat în locul lui. Reiese că soțul este inapt, nu poate lua singur o decizie simplă.

Cum ar fi arătat grija în acest caz?

Femeia ar fi mers la cumpărături şi trecând pe lângă departamentul de şosete l-ar fi sunat şi l-ar fi întrebat dacă are nevoie de șosete noi. Şi ar fi procedat în funcție de răspunsul lui (poate ar fi procurat sau poate nu). Aceasta este grijă. Exact același lucru este valabil și pentru bărbați.

Despre aceste situații se spune că “femeia are cu un copil mai mult în casă”. Pe mulți bărbați şi femei această situație îi face tensionați – şi este clar de ce. În aceste relații “părinte-copil” e prea puţină plăcere şi bucurie. E mai multă tensiune și constrângere.

Pentru a nu ajunge să fii mamă pentru soţul tău şi tată pentru femeia ta, pur şi simplu trebuie să renunți la tutelă şi să treci la grijă.

Apare întrebarea – semnifică cele spuse mai sus, că orice tutelă este rea? Nu, nu înseamnă. Uneori e chiar foarte plăcut când persoana decide pentru tine că trebuie să te acopere cu o plapumă sau să-ţi aducă o ceașcă de ceai fierbinte sau îţi cumpără un cadou pe care tu nu te-ai fi decis să-l cumperi.

Într-o relație grija ar trebui să fie 98%, iar tutela – 2 %. Dacă doriți relații egale în căsătorie, atunci aveți mai multă grijă și evitați tutela.

Sursa