Cum îţi ajuţi copilul să aleagă profesia…

Unde să meargă la studii – întrebarea pe care şi-o pun mai des părinții, decât copiii. Unde să caute un loc de muncă, de ce părinții nu ar trebuie să facă presiune asupra copiilor şi cum să-i ajute să decidă ce profesie să aleagă, ne spune fondatorul HR-service, A.V.

Psy: Absolvenții nu se pot decide cu viitoarea profesie. Părinții sunt în panică, ar trebuie să-şi facă griji?

A.V. Atunci când părinții vin la mine, prima întrebare pe care le-o adresez: “Dacă la 15, 16, 17 ani cineva ţi-ar spune: poţi călători în întreaga lume, poţi câștiga bani la distanţă care ţi-ar ajunge pentru un trai decent, ai refuza? Ai merge să lucrezi la o fabrică sau în contabilitate, unde trebuie să stai 9-10 ore pe zi pentru a face tabele de care nimeni nu are nevoie?

Tehnologiile schimbă lumea, acum există foarte multă muncă care poate fi îndeplinită la distanţă şi care este remunerată destul de bine.

Psy: Cum ar putea părintii să-şi ajute copiii atunci când îşi aleg profesia?

Lumea se schimbă rapid, deci şi profesiile care erau solicitate acum câțiva ani, deja pierd poziția. Părinții ar trebui să privească spre viitor. Majoritatea profesiilor care erau întotdeauna solicitate, încet, încet dispar. De exemplu – profesia de contabil. Acum ea treptat este automatizată. La fel se întâmplă şi cu profesia de casier, agent de vânzări, șofer de taxi – în următorii ani totul va fi “absorbit” de automatizare. De aceea, dacă le doriți copiilor fericire, nu-i obligați să aleagă acele profesii care vă par bune vouă. În viitorul apropiat vor fi solicitate alte profesii.

Psy: Ce profesii sunt cele mai promițătoare pentru absolvenții de astăzi?

A.V: În primul rând, tot ce este legat de robotică, IT și programare, medicina inovatoare, inteligența agro şi artificială. Specialitățile pot fi diferite, însă direcțiile generale sunt acestea.

Psy: De la ce vârstă copiii ar trebui orientați să-şi aleagă o profesie?

A. V: Cred că de la 10 ani. Până la 12 ani sarcina părinților e să-i arate copilului diversitatea profesiilor. Acum sunt multe oportunități: cluburi, muzee, instruirea on-line etc. Dacă copilul începe ceva şi renunță, nu ar trebui să-l cerți. La această vârstă copilul trebuie să încerce cât mai multe. Dacă nu vei împiedica copilul, la vârsta de 12 ani el va avea 2-3 direcții de care va fi interesat.

La 16-17 ani adolescentul înțelege ce vrea. În continuare el are nevoie de ajutor cu selecția școlii, bani și alte resurse.

Părintii depășesc greu situația atunci când copilul abandonează Universitatea. A încercat, nu este ceea ce-i place, a abandonat studiile, deci, haideți să nu mai percepem aceasta ca pe o tragedie. Este doar o greșeală. Noi ne iertăm erori mult mai grave, de exemplu, divorțul. Nu a fost să fie.

În viaţă poţi face câteva cariere. Nu s-a întâmplat acum, se va întâmpla mai târziu.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!