Cum să porţi o conversație dificilă: 5 Reguli ale unui negociator adevărat

Joel Garfinkle – autorul cărţii “Difficult Conversations: Practical Tactics for Crucial Communication” ne oferă câteva sfaturi despre cum să porți o conversație dificilă, atunci când nu-ţi plac conflictele. Iată 5 reguli de bază:

1. Ia o atitudine respectuoasă și nu-ţi fie teamă ce va crede interlocutorul despre tine.

Prezintă interes și respect atât pentru tine însuţi, cât și pentru cealaltă persoană. Respectul sincer și dorința de a arăta vulnerabilitatea, de regulă, duce la reciprocitate. Chiar dacă subiectul nu este foarte plăcut, nimic nu împiedică interlocutorii să se sprijine reciproc. Respectă punctul de vedere al celeilalte persoane, presupunând că şi aceasta ar trebui să ţi-l respecte pe al tău.

2. Concentrează-te pe ceea ce auzi, nu pe ceea ce spui.

Atunci când porți o discuție dificilă, nu există necesitatea să vorbești mult. Mai bine ascultă şi urmărește. De exemplu, dacă angajații au întârziat cu termenul proiectului, ar fi mai bine să-i întrebi calm: “Văd că proiectul întârzie. Spuneți-mi ce dificultăți aveți?” În continuare ascultă. Fă o pauză. Fii interesat, vino cu inițiativă. Află detalii. Pune întrebări fără să învinuiești pe cineva.

Interesul tău sincer și imparțialitatea încurajează oamenii să împărtășească detaliile. Încercă să reacționezi la fiecare declarație pentru a-i arăta interlocutorului că l-ai înțeles corect.

3. Vorbește direct

Pentru a evita situațiile incomode, treci direct la subiect. O conversație construită pe sinceritate şi respect, e capabilă să creeze o relație reciproc avantajoasă , chiar dacă subiectul discuției nu e prea plăcut.

Cu toate acestea, există situații în care trebuie să ţii cont de diferențele culturale ale oamenilor. În special, atunci când cultura nu acceptă existența unor conflicte, chiar şi în acest caz poţi participa în la conversații complexe.

De exemplu, dacă simți că adversarul tău nu a prea înțeles ceea ce ai spus, cere-i să-ţi explice cum a înțeles punctul tău de vedere. Și, în timp ce el va încerca să reproducă cele auzite, poți ajusta gândul astfel încât să ofere o soluție conflictului. Acest stil de comunicare este deschis și mai blând.

4. Nu amâna discuția

Cât de des spui: , “Nu contează”, sau “Nu vreau să vorbesc despre asta”.  În loc să amâni conversația pentru altă zi, mai bine începe-o imediat. Pune toate cărțile pe masă pentru a rezolva problema și a te mișca mai departe.

În loc să ai gânduri chinuitoare despre cum va decurge conversația, un dialog real poate fi destul de productiv.

5. Așteaptă un rezultat pozitiv

Acest sfat te va ajuta doar în cazul în care, înainte de fiecare conversație dificilă vei înceta să-ţi repeți: “Va fi un dezastru.” În schimb, ar trebui să-ţi spui: „Această conversație va face relația noastră chiar mai bună.“

Concentrează-te pe părțile pozitive ale conversației. Când atenția se concentrează pe rezultatul pozitiv, procesul de gândire și dialogul intern devine mai constructiv. Ca rezultat, îţi va fi mai ușor să-i faci o observație angajatului care se plânge în mod constant pe ceva şi nu face față responsabilităților.

Nu ignora situațiile dificile. Când trebuie să-i dai o notă negativă colegului sau să-i raportezi despre performanța slabă, încurajează-te şi încearcă să soluționezi conflictul.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!