Cerealele au un efect devastator asupra creierului, susține un neurolog american

Autorului cărții ” Grain Brain”, neurologul american David Perlmutter afirmă că carbohidrații au un efect devastator asupra sănătății, memoriei şi gândirii.

Bazându-se pe cele mai noi cercetări științifice, Perlmutter susține că principalii inamici ai creierului nostru sunt carbohidrații și glutenul, care se conțin în pâine, prăjituri, paste și cereale. Acestea afectează vasele sangvine ale creierului, slăbesc memoria, nu-i permit organismului să ardă grăsimile în exces şi ne îmbătrânesc prematur. Lista de boli de care se face vinovat excesul de gluten, este destul de mare. În capul listei stă boala Alzheimer și alte forme de demență – un subiect personal pentru Perlmutter, care şi-a dedicat cartea tatălui său, ce suferă de boala Alzheimer.

Necesitatea de carbohidrați pentru om este practic zero, susține autorul. Sunt suficiente 50-80 g/zi, adică o singură porție. De exemplu, un măr sau o porție de orez. Fără grăsimi, însă, nu putem trăi.

Autorul spulberă mitul, precum că creierul preferă să se hrănească cu glucoză. El afirmă că creierul se poate hrăni minunat cu grăsimi, acestea fiind un combustibil excelent pentru el. Creierul nostru este alcătuit 70% din grăsime. Laptele matern și membranele celulare deasemenea, conțin 54% de grăsimi saturate. Grăsimile saturate ajută la funcționarea normală a plămânilor, servesc ca hrană pentru celulele musculare ale inimii şi sunt necesare oaselor pentru a absorbi calciul. Ficatul le folosește pentru a se proteja împotriva toxinelor de alcool și acțiunilor adverse la medicamente.

Datorită grăsimilor din uleiul de nucă de cocos și unt, leucocitele recunosc și distrug microbii, se luptă cu tumorile.

“Dacă dorești să ai o memorie clară și mintea ascuțită, ar fi mai bine să te limitezi în mâncare. Cu cât stomacul este mai mare, cu atât centrul de memorie al creierului (hipocampul) este mai mic” – explică autorul.

Alimentația moderată (2000 kcal/zi pentru femei şi 2550 kcal/zi pentru bărbaţi) prelungește viaţa şi întărește memoria, sporește inteligența. Același efect îl oferă activitatea fizică, în special aerobica.

În carte există un meniu echilibrat, delicios și simplu, cu rețete pentru 7 zile. Deasemenea, mai există şi o listă cu analize a indicilor normali, pe care ar fi bine să-i cunoască fiecare, pentru a avea grijă de sănătate (indicele de glucoză, hemoglobină, insulină etc.) şi o instrucțiune pas cu pas, cum să scapi de durerile de cap.

Cartea are mulți admiratori printre cititorii obișnuiți, însă mulți medici au fost sceptici faţă de ea. Esența pretențiilor este abordarea unilaterală a autorului. El jonglează cu cercetările științifice pentru a-şi dovedi punctul de vedere, însă ignoră dovezile științifice împotriva teoriei sale.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!