Iritarea – un semn că în relația voastră încă există viaţă…

Fiecare ar vrea într-o relație să rămână calm, echilibrat, fără accese de furie sau replici dure. Însă, psihologii afirmă că există situații când este normal să-ţi enervezi partenerul şi chiar benefic pentru relaţie.

Să analizăm acele situații în care puţină iritare în relaţie nu dăunează.

1.Iritarea – un semn că vă simțiți confortabil împreună.

La începutul relației fiecare din parteneri încearcă să se comporte cât mai bine. Fiecare se abţine de la anumite acţiuni, care probabil nu vor fi pe plac partenerului – de exemplu, să stai culcat toată ziua în faţa televizorului şi să ronțăi chips-urile preferate, sau să mânânci pastele preferate direct din tigaie. Însă mai devreme sau mai târziu adevăratul “Eu” iese înafară şi neapărat îl va deranja cu ceva pe partener.

Manifestarea propriului “Eu” cu toate obiceiurile şi ciudățeniile, arată că vă simțiți confortabil împreună. Atunci când începeți să argumentați, înseamnă că nu mai simțiți nevoia să spuneți întotdeauna lucruri “corecte”, iar aceasta indică că aveți o relație sinceră şi puternică.

2. Emoţiile negative pot fi un semn că în relația voastră încă există viaţă. 

Nu certurile ar trebui să fie principala preocupare, ci starea emoțională. Dacă tu sau partenerul tău a ajuns la stadiul de indiferență completă, iar acțiunile reciproce nu vă mai cauzează nici o emoție – nici bucurie, nici iritare sau frustrare – este un semn că ești „în afara jocului.“ Desigur, nu merită să provoci conflicte acute. Însă, lipsa oricăror izbucniri emoționale pentru relația poate fi chiar mai rău. Dacă alături de partener simți o preocupare, aceasta înseamnă că cel puțin simți ceva. Cu alte cuvinte, emoțiile negative pot fi un semn că în relația voastră încă există viaţă.

3. Găsiţi în iritare oportunități de dezvoltare.

Desigur, nu în orice manifestare de iritare ar trebui să cauți un sens profund. Faptul că partenerul întârzie regulat la cină sau uită să spele mașina, ar putea să nu însemne nimic special. Cu toate acestea, în multe situații – și mai des decât ne dăm seama – acțiunile care provoacă respingere, servesc unui scop important. Zona de frecare, uneori accentuează diferențele partenerilor, dar pot evidenția și probleme în relație. Cu alte cuvinte, iritarea – este un deget care indică spre acele aspecte ale vieții care au nevoie de îmbunătățiri.

Deci, sarcina nu constă în faptul de a scăpa de frustrare, ci de a recunoaște sensul adevărat al disconfortului: faptul că nu joci un anumit rol în relație, ci rămâi tu însuti; că încă ești capabil să simți; şi că relaţia voastră ar putea fi mai bună doar că trebuie să lucrezi la ea.

Autor: Kira Asatryan

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!