6 fraze care distrug personalitatea copilului. Renunță la ele!

Daughter being told off by her mother

Fiecare din noi îşi iubește copiii şi încearcă să le ofere tot ce poate mai bun. Din cauza lipsei de timp şi eternelor probleme deseori schimbăm esențialul pe ceva secundar: oferim, procurăm, permitem.

Iar când copilul face ceva greșit, speculăm cu grija noastră.

“Fac atât de multe pentru tine, iar tu…”

Este una din expresiile care nu are nici un sens. Dacă ai ajuns la necesitatea să o utilizezi, atunci ai pierdut foarte multe lucruri.

“Uite cât de bine face fratele (sora, prietenul tău), iar tu nu poți nimic…”

Dacă ai inclus în lexiconul tău de părinte această frază, imediat oprește-te!Nu numai că îţi faci copilul un ratat, dar îl şi îndepărtezi de tine. Orice cerință şi observație trebuie să fie prezentată din perspectiva egalității.

“Până când nu vei strânge jucăriile (nu-ţi vei face lecțiile, nu vei spăla vesela) nu te vei apropia de computer”.

Rostind această frază, în esență ai dreptate, doar că nu ai pus corect accentul. Nu trebuie să speculezi, este mai bine să-l obișnuieşti cu noțiunea de „trebuie”. Aici te poți pune pe tine ca exemplu: “Mama (tata) tot ar vrea să privească un film (să meargă la plimbare, să stea pe canapea)  însă are obligațiuni. Trebuie să facem lucrurile prioritare”.

“Mi-e rușine de tine. Uite cu cine semeni”

Sincer vorbind, seamăna cu tine. Chiar dacă a făcut ceva greșit. Doar îţi dorești ca copilul să crească inteligent, dezvoltat, cu simțul respectului de sine? Atunci comportă-te cu el de la egal la egal, fără să-l înjosești şi să-l ofensezi.

“Nu te mai ocupa cu prostia asta. Mergi mai bine şi fă lecțiile (strânge jucăriile etc.)”

Chiar dacă ceea ce face copilul e lipsit de sens, încearcă să-i explici de ce nu are dreptate. Însă fără să-l privezi de dreptul la propria opinie.

“Nu ţi-e rușine să fii atât de plângăcios. Încetează, nu mai plânge!”

Dacă copilul face capricii, încearcă să-i distragi atenția cu altceva, şi nici într-un caz nu te lăsa păcălită de provocare: nu ţipa şi nu te enerva. Turnând “combustibil pe foc” nu vei obține nimic. Iar dacă copilul plânge, nu-l deranja cu lecțiile tale de morală. Poate că are un motiv serios de dezamăgire, care este într-adevăr foarte grav pentru el.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!