Cum ieşi din zona de confort: 3 sfaturi practice pentru cei care se tem

Nimănui nu-i plac schimbările, însă doar schimbând stilul de viaţă obișnuit – putem crește, ne putem dezvolta şi extinde orizonturile.

Iată 3 sfaturi practice cum să-ţi conștientizezi frica şi să înveți să ieşi din zona de confort:

1.Determină, nu cumva te înșeli pe tine însuți

Să presupunem că nu-ţi place să vorbești în faţa publicului. În loc să-ţi depășești frica şi să apreciezi avantajele care ţi le oferă întâlnirea cu oameni noi, comunicarea cu persoane cu aceleași viziuni, tu vei încerca să găsești scuze fobiilor pe care le ai. Îţi spui: “Nu este atât de important să particip la acest eveniment” sau “Îmi pot face munca excelent şi fără să particip la aceste evenimente publice”, sau “Networking-ul nu este pentru mine, doar sunt introvertit ” Adevărul este că te temi să vorbești în public, însă nu vrei să ţi-o recunoști nici ţie.

Pentru a determina dacă te minți sau nu, pune-ţi următoarea întrebare: “Aş vrea oare să fac ceea ce refuz, dacă situația ar fi absolut confortabilă şi lipsită de stres? Ar fi oare plăcut şi benefic pentru carieră?” Dacă răspunsul este “da” atunci pur şi simplu te temi. Imediat ce vei conștientiza acest lucru, te poți mișca mai departe.

Acum trebuie să determini una sau mai multe motive de ce trebuie să faci ceea de ce te temi. Gândește-te în ce  mod acest lucru va contribui la realizarea obiectivelor, la dezvoltarea personală şi a carierei. Beneficiul real  pe care ţi-l aduce o activitate incomodă – este o motivație excelentă.

2.Creează un plan

Conștientizând fricile poţi trece imediat la acţiuni, însă e mai bine să ai răbdare şi înțelepciune. Altfel riști să nu obții rezultatul dorit, dacă nu te vei gândi la o strategie de schimbări.

Mai întâi de toate trebuie să determini care este lucrul cel mai dificil în situaţia ta. Apoi trebuie să-ţi planifici paşii care te vor duce spre obiectiv. E foarte important să înțelegi că la rezultat poţi ajunge pe diferite căi.  De exemplu, pentru dezvoltarea afacerii trebuie să faci contacte cu oamenii potriviți. Tu eşti introvertit, iar de la un simplu gând că trebuie să mergi la un eveniment aglomerat ţi se face rău. Există şi alte metode de a cunoaște oamenii şi a comunica cu potențialii parteneri. De la început puteți vorbi la telefon și stabili o întâlnire la o ceașcă de cafea într-o cafenea liniștită. O astfel de ieșire din zona de confort este mai puțin dureroasă. În loc să simți frică, vei prelua controlul asupra situației și o vei adapta după particularitățile şi preferințele tale.

3.Găseşte-ţi un mentor

Chiar dacă ai un plan detaliat ar putea să ai nevoie de ajutor, inspirație, încurajare și feedback. Cel mai simplu mod este să apelezi la un antrenor profesionist sau poți cere unui prieten, coleg sau rudă să te susțină.

Mentorul tău te va ajuta să determini diferența dintre comportamentul tău într-o situație obișnuită şi modul în care acționezi în afara zonei de confort. Împreună puteți discuta cum vor decurge evenimentele și ce să faci în cazul în care situația va ieși de sub control. O persoană înțeleaptă, care privește dintr-o parte îţi va observa punctele slabe şi te va ajuta să-ţi adaptezi comportamentul la o situație sau alta.

Ieșirea din zona de confort nu i se dă nimănui ușor. Adaptarea necesită timp, efort, strategie și determinare. Însă dacă îţi întocmești un plan detaliat pentru schimbare și îndeplinești cu curaj toate punctele, vei obține rezultate incredibile.

Autor: Andy Molinsky

Sursa 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!