Ţine cont de aceste 10 Reguli Importante atunci când îţi educi copilul!

Câteva reguli de educație de la psihologul american Victor Cline:

1.Stimulează inteligența copilului

Prima regulă de educație – creează-i copilului mediul necesar. Dacă viața lui e monotonă, lipsită de bucurie şi interes, atunci coeficientul de inteligenţă se poate reduce cu 50-80 unități.

2.Formează-i respectul de sine

Propria imagine este decisivă atunci când trebuie să alegi ceva: prietenii, profesia, iubirea…

3.Învață copilul să comunice

Pentru a face acest lucru, trebuie să existe cel puțin cinci astfel de componente:

– dragostea sinceră a părinților (creează sentimentul de securitate);
– bunăvoința altor adulți, nu doar a celor apropiați (elimină complexele);
– aspectul exterior în special la adolescenți (îmbrăcăminte, maniere);
– încrederea în sine rezonabilă (fiecare este puternic în ceva);
– un vocabular bun

4.Asigură-te că copilul nu face exces de TV

Sociologii susțin că copiii preșcolari petrec în fața televizorului în mediu 50 de ore pe săptămână. Medicii consideră că aceasta împiedică dezvoltarea emisferei stângi a creierului, care este responsabilă de dezvoltarea vorbirii. Timpul petrecut în faţa televizorului ar trebui înlocuit cu sport, muzică, lectură, treburi casnice utile.

5. Educă-i responsabilitate şi decenţă

Nu doar după principul: “Ce e bine şi ce e rău”, ci în primul rând pe propriul exemplu. Nu ratați momentul: la vârsta adolescenței simpatiile vor trece de la părinții la colegi.

6. Încurajează copilul să fie mândru de familia sa şi să-i respecte tradițiile.

7. Trăiți într-un mediu bun.

Prietenii copilului tău vor avea impact asupra comportamentului şi orientărilor morale. De aceea, examinează cu atenție copiii din cartier, interesează-te de reputația școlii în care merge copilul etc.

8.Fii exigentă

Copiii cu respect de sine înalt, şi cei care au capacitatea de a face lucrurile mai bine decât alții, de regulă cresc în familii care au cerințe mari de la ei: să mențină ordinea în casă, să-şi organizeze timpul liber, să se comporte bine. Însă nu exagera – nu fi tiran. Și reține: copiii nu devin ascultători, atenți sau inteligenți imediat. E nevoie să depui efort mulți ani la rând. Fii răbdătoare.

9.Învaţă-l să lucreze.

Învață-l să facă ceea ce i-ai încredințat, fără să-l obligi, ajută-l să-şi umple viata cu lucruri interesante și necesare. Lasă-l să se obișnuiască să depășească dificultățile și să se convingă că poate face multe lucruri.

10.Nu fă pentru copil ceea ce e capabil să facă singur

Şi ţine minte: dacă într-un moment greu vei fi lângă el – ca prieten, nu ca șef, copilul probabil îţi va încredința “secretul său teribil” şi va asculta sfatul tău.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!