Vezi ce profesie i se potriveşte copilului tău în funcție de inteligența care domină în el!

Albert Einstein a spus odată o frază genială: “Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se cățăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost.”.

Iar Howard Gardner – psiholog american, fiind de acord cu marele fizician, a identificat fenomenul cunoscut sub numele de „inteligența multiplă“. Gardner a constatat că există 8 tipuri de inteligență și este foarte important să identifici la timp care dintre ele domină la copilul tău pentru a-i oferi șansa ca în viitor să se realizeze cu succes.

1.Inteligenţa lingvistică

Copiii cu o astfel de mentalitate cel mai mult adoră să vorbească şi să asculte. Ei încep devreme să spună cuvinte și fraze întregi, învață cu brio limbile străine,  adoră să citească, să povestească, să scrie eseuri și sunt primii care ridică mâna atunci când trebuie să-și exprime opinia.

Cea mai bună formă de a învăța: lectura, socializarea, discuții, discuții cu enumerarea faptelor, numelor, caracteristicile participanților (eroilor) și evaluarea acțiunilor lor, analiza diferitelor puncte de vedere și concluzii, scrierea dictărilor, argumentarea unui anumit subiect.

În ce profesie copilul poate avea succes:

– scriitor
– scenarist,
– dramaturg,
– ziarist,
– politician,
– traducător.

2.Inteligenţa logică/matematică

Acești copii preferă să vorbească puțin, în schimb au o pasiune pentru cifre, sarcini, puzzle-uri. Ei ţin minte orice dată şi toate  numerele de telefon, calculează foarte bine în minte, nu se tem chiar de la o vârstă fragedă să facă cumpărături. Iubesc să adune numerele mașinilor, să calculeze câte zile au mai rămas până la un eveniment sau altul, iubesc ordinea în jucării şi cărți.

Cea mai bună formă de a învăța: probleme de logică, calcule cu scop practic ( de exemplu, câte tapete sunt necesare pentru cameră sau câți bani sunt necesari pentru vacanţă etc.). Ei manifestă capacități pentru sinteză şi analiză, operează ușor cu abstracțiile.

În ce profesie copilul poate avea succes:

– matematician,
– contabil,
– programator,
– analist,
– om de știință,
– detectiv,
– logistica,
– medic.

3.Inteligenţa spaţială/vizuală

Astfel de copii de multe ori au prieteni imaginari, iubesc să adune puzzle-uri complexe, să deseneze, să inventeze povești în care creează tot felul de detalii vii și creează desene după motivele lor. Încă din copilărie manifestă un gust bun pentru haine – chiar și la grădiniță îşi aleg ce să poarte. La școală, acești elevi se descurcă bine la geometrie, desen, geografie, fizică, chimie – acele științe unde trebuie să se orienteze în imagini, diagrame, formule, tabele.

Cea mai bună formă de a învăța: dă-i sarcina să deseneze obiecte noi, personaje fantastice, personaje de poveste, cere-i să găsească mai multe soluții pentru o singură problemă.

În ce profesie copilul poate avea succes:

– designer,
– arhitect,
– artist,
– caricaturist,
– inginer
– inventator,
– sculptor.

4.Inteligenţa interpersonală

Iată-i – liderii şi instigatorii de pe terenul de joacă. Copiii cu acest tip de inteligenţă de la o vârstă fragedă au talentul de a comunica, de a stabili contact cu orice copil şi om matur, ştiu cum să placă, simt starea de spirit şi pot manipula cu opinia. Cu alte cuvinte, pot obține tot ceea ce-şi doresc. Acești copii au expresii faciale pline de viață, gesturi memorabile, de obicei, dansează bine și se mișcă cu grație.

Cea mai bună formă de a învăța: lectura, să participe la discuții, să scrie eseuri, să participe la auto-managementul școlii, organizarea și participarea la stand-upuri, concerte școlare.

În ce profesii copilul poate avea succes:

– politician
– profesor
– orator
– negociator
– diplomat
– manager
– director
– formator de afaceri.

5.Inteligenţa muzicală/ritmică

Acești copii uimitori prind muzica din zbor – memorizează şi compun melodiile lor, cântă, învață rapid să cânte la o serie de instrumente muzicale. În general, muzica îi înconjoară din toate părțile, și nu pot trăi fără ea.

Cea mai bună formă de a învăța: desigur, școala muzicală, împreună cu cea obișnuită. La școală pot cânta propriile numere solo,  sau pot crea propriul grup muzical.

În ce profesii copilul poate avea succes:

– muzician,
– compozitor
– pianist (tobe, violonist, chitară etc.)
– dirijor,
– DJ,
– inginer de sunet,
– critic muzical,
– prezentator radio,
– redactor muzical.

6.Inteligenţa naturalistă

Acești copiii au o pasiune aparte pentru natură şi animale. Le place să învețe despre plante, insecte, observă caracteristici unice pe care oamenii obișnuiți nu le pot vedea. În școală, tinerii naturaliști sunt atrași de biologie şi științele naturii.

Cea mai bună formă de a învăța: daţi-le sarcina să îngrijească animalele domestice, să creeze o bibliotecă cu literatură de istorie naturală, cumpărați-i acasă un microscop şi un telescop, să meargă în expediții turistice, lasă-l să crească şi să îngrijească singur plantele în grădină.

În ce profesii copilul poate avea succes:

– ecologist,
– medic veterinar,
– geolog,
– seismolog,
– arheolog, genetician,
– pădurar,
– fermier.

7. Inteligenţa chinestetică a corpului

Copiii cu acest tip de inteligenţă îşi exprimă emoțiile prin corp. Încă de la o vârstă fragedă adoră sportul, dansurile, exercițiile fizice. Nu se tem de înălțime, sar activ, aleargă repede, vorbesc şi râd tare. Acești copii au abilități motorii fine bine dezvoltate, le place să creeze diferite obiecte din aluat și lut, hârtie, frunze, nasturi – din tot ce le cade în mâini.

Cea mai bună formă de a învăța: cluburile sportive (atletism, dans), la vârsta școlară poate avea rezultate bune la școală de muzică, cercul de dans, școala de teatru.

În ce profesii copilul poate avea succes:

– actor,
– dansator,
– atlet
– artist de circ,
– clovn
– instructor de sport,
– chirurg
– mecanic,
– sculptor,
– artizan,
– foto model,
– organizator de evenimente.

8.Inteligenţa existenţială

Acești copii par extrem de serioşi, au o privire distinctivă (ca la adulți), vorbire lentă, declarații interesante, concluzii constructive. Deşi copiii cu acest tip de inteligenţă au un grad ridicat de conștientizare, înțeleg propriile sentimente și a altora, de multe ori nu sunt prea emoționali, sunt timizi şi par închiși. Adolescenții-existențialiști se gândesc şi vorbesc mult pe teme mărețe, se gândesc la viaţă şi moarte, îi interesează religia, citatele oamenilor înțelepți, teorii şi învățături.

Cea mai bună formă de a învăța: lăsați copiii să-și exprime gândurile și neapărat ascultați-i. Oferiți-le posibilitatea de a vorbi despre teoriile lor, de a anticipa și a planifica sarcinile, ajutaţi-i să-şi arate diferite emoții.

În ce profesii copilul poate avea succes:

– psiholog,
– psihiatru,
– profesor,
– filozofie,
– preot,
– politician.

Sperăm că sfaturile noastre bazate pe teoria lui Howard Gardner vă vor ajuta să găsiți cheița pentru copilul Dvs., să-i descoperiți adevăratul talent și să-l ajutați să devină, dacă nu un geniu, atunci neapărat o persoană de succes.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!